Изкуствен интелект ще помага при оценките на атлетите на Олимпиадата в Токио

Сензори ще следят движенията на състезателите, а невронна мрежа ще създава 3D модели на техните представяния
На състезанията по спортна гимнастика на Олимпиадата в Токио, Япония, се планира да бъде използвана компютърна система с елементи на изкуствен интелект, която ще помага при оценяването представянето на спортистите. Тя вече бе изпитана на тазгодишната Купа по художествена гимнастика.

В системата се използват т.нар. лидари (от английското съкращение LIDAR, Light Identification Detection and Ranging – идентификация и определяне на разстояние с помощта на светлина), които следят движенията на състезателите. Около полето се поставят до шест лазера, проектиращи по тялото на спортиста до два милиона точки в секунда. На базата на събраните данни невронна мрежа изгражда триизмерни модели на изпълнените движения и по тях определя сложността на съчетанията. Системата показва на съдиите точните положения на крайниците и степента на симетричност на движенията.

Решението е разработено от японската компания Fujitsu и първоначално е замислена за медицински цели. След това е създаден вариант за оценяване на удари при игра на голф, а след това и такъв за художествена гимнастика.

Президентът на Международната гимнастическа федерация, Моринари Ватанабе, оценява високо новата система. На съдиите в този спорт се налага да оценяват все по-сложни програми и ако подобно технологично решение бъде доведено до необходимото ниво, то съдийската необективност може да остане в миналото.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.