ФБР с обвинение, че нарушава правата на милиони чрез системи за лицево разпознаване

Конгресът на САЩ с опасения, че сило структури нарушават конституционални права
Конгресът на САЩ заподозря Фердералното бюро за разследвания (ФБР) че незаконно следи милиони хора с помощта на технологии за автоматично разпознаване на лица, съобщи Forbes. По данни на Комитета по надзор на долната камара на Конгреса, от там продължение на няколко години са имали възможност ежедневно да нарушават правото на неприкосновеност на личния живот на гражданите на страната и нейните гости.

В Комитета са стигнали до този извод, базирайки се на доклад на Сметната палата на САЩ, в който ФБР в прав текст обвинено в нарушаване на правилата за използване на такива системи.

Към настоящия момент бюрото има достъп до над 641 млн. млн. изображения, съдържащи чувствителна лична информация на граждани на САЩ. Става въпрос за снимки на свидетелства за правоуправление на МПС, копия на паспорти и др. документи, удостоверяващи самоличността на дадения човек. Самата система за разпознаване на лица разполага със собствена база данни и при идентификация по изображения, информацията се сверява.

В доклада се посочва, че отношението към личните данни на гражданите е пренебрежително, което поставя под риск тяхната конфиденциалност. Засега не е ясно колко точно хора са попаднали в полезрението на системата.

От самата ФБР отговарят, че нейните сътрудници, имащи достъп до такава информация, оперират според разписани протоколи и инструкции. Според тях изображенията би трябвало да бъдат изтривани ако не са налице съвпадения с данни за престъпници или заподозрени в извършване на престъпления.
още по темата

Alipay ще добави филтри за красота при плащанията с лицево разпознаване

Потребителите смятат, че следващото поколение системи за разплащания, ги карат да изглеждат грозни
05.07.2019 / 11:43

Paysafe: Повечето български потребители не се доверяват на биометрията

64% от потребителите у нас се притесняват да плащат онлайн без въвеждане на парола
04.06.2019 / 11:52

Как да бъдем анонимни в интернет

Подробен гид за тотално скриване на дигиталната самоличност
05.03.2019 / 03:31

Тийнейджър пробил системите на Apple

Австралиецът преглеждал клиентски профили и изтеглил 90GB чувствителна информация
17.08.2018 / 04:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.