Умните тъкани са близо до комерсиализация

Задават се дрехи с вплетени в тях композитни влакна с микроелектроника
Преди около една година изследователска група от специалисти от Масачузетския технологичен институт съобщи в изданието Nature за разработка на метод за внедряване на микоелектронни устройства във влакна, които могат да бъдат вплитани в тъкани и композитни материали. Изготвяните от тях дрехи и други предмети могат да получават данни за околната среда, да ги предават и съхраняват, да преобразуват енергия и др.

Обикновено до началото на употребата на подобни изследователски разработки за комерсиални цели минават години, но в този случай ситуацията е друга. Член на публично-частната органиция AFFOA са разработили метод за масово производство на "умни влакна", както и изготвени от тях тъкани. По-малко от година след публикуването на доклада в рамките на експерименти в такива влакна са били вградени 250 хил. полупроводникови устройства. Интерес към технологията вече проявяват компании като New Balance, VF, Bose и 3M.

Участниците в AFFOA изразяват увереност, че през следващите няколко години функционалните възможности на умните тъкани ще пораснат експоненциално. В момента под егидата на организацията вече се изпълняват на 30 пилотни проекти.

Производител на специална екипировка (например на въжета) очаква да от вплетените "умни влакна" да запомнят особеностите на своята употреба и да могат да предават тези данни. Производител на раници пък има амбиции да предлага продукти от особена тъкан с уникална за всяко изделие рисунка, която ще е невидима за окото, но разпознаваема чрез мобилно приложение. Използвайки тази особеност участниците в AFFOA съзадават социална мрежа за притежатели на "умни" раници.
още по темата

Страхотни раници, с които да си носите лаптопа

Вече сте похарчили трудно спечелените си пари за лаптоп, а сега имате нужда и от средство за безопасното му пренасяне.
21.09.2019 / 02:00

Алтерко разширява набора си от сензори за дома

Към умния контакт и сензора за температура и влажност се присъединяват сензор за наводнения и сензор за пожар
29.05.2019 / 12:17

Софтуерен ъпгрейд ще направи смарт часовниците много по-полезни

Устройствата вече ще могат да определят какво точно правим с ръцете си
08.05.2019 / 05:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.