IKEA разработва роботизирани мебели за малки апартаменти

В бъдеще робот ще прибира леглото ви, за да се отвори повече пространство
IKEA иска да даде възможност на потребителите да реализират големите си мечти в малки домове. За да осъществи това, компанията създава линия с роботизирани мебели, пише Engadget. Тя ще си партнира с американския стартъп Ori, който разработва обзавеждане, имащо за цел да се справя с предизвикателствата при малките жилищни площи. IKEA и Ori ще представят новата серия ROGNAN през 2020.

Макар че терминът "роботизирани мебели" може да предизвика асоциация с научната фантастика, всъщност по-скоро иновативните продукти ще изглеждат като мебели на IKEA на колела. Визуализация показва огромен гардероб с диван от едната страна и легло от другата. С натискане на бутон леглото се прибира и освобождава място. Освен това заедно с голямото пространство за съхранение, конструкцията разполага и със сгъваемо бюро. Според визията на компанията ще можете да намерите място за повечето ежедневни мебели – легло, диван, бюро и пространство за съхранение – в приблизително 10 кв.м.След като повече хора се насочват към градските райони – около 1.5 млн. хора всяка седмица – IKEA и Ori смятат, че съвместната им работа ще предложи решение за това как по-добре да се оползотвори ограниченото жилищно пространство. Все пак ще трябва да изчакате до следващата година да купите роботизираните мебели, но от IKEA обещават да съобщят повече информация за новия проект още през лятото.

Шведската компания представи серията ROGNAN като част от своя ежегоден Ден на Демократичния дизайн. Също така беше обявен и ъпдейт на приложението TRÅDFRI, което ще позволява на потребителите да създават свои собствени системи за осветление и да свързват продуктите заедно. Например, клиентите ще могат да настроят приложението така че при светване на лампите, шорите да се вдигат и да се пуска музика. В допълнение IKEA пуска и SYMFONISK дистанционно, което дава възможност на потребителите да управляват музиката, без да използват телефона си. Всъщност компанията работи по доста проекти и ясно се вижда нейното ориентиране към предлагането на по-интелигентни продукти.
още по темата

Руската Яндекс тества робот-куриер

Яндекс.Ровер е предназначен за превозване на дребни пратки
11.11.2019 / 11:23

Изкуствено дърво произвежда кислород колкото малка гора

Решението, разработено от мексикански стартъп, дава надежда да се справим със замърсяването на въздуха
27.08.2019 / 11:29

Как музиката се освободи от оковите на домашната уредба

Когато Sony представи първия си уолкмен през 1979 г., това беше първата стъпка към освобождаването на меломаните от редица ограничения
02.07.2019 / 09:21

Най-накрая ще може да пазарувате и през мобилните приложения на IKEA

Това е част от новата стратегия на компанията за повече дигитална търговия
28.05.2019 / 10:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.