Paysafe: Повечето български потребители не се доверяват на биометрията

64% от потребителите у нас се притесняват да плащат онлайн без въвеждане на парола
53% от българските потребители днес изразяват притеснение, че преминаването към биометрична идентификация при онлайн плащанията ще увеличи драстично броя на измамите със самоличност. Това сочи проучване на Paysafe. 81% от респондентите у нас все още предпочитат традиционните пароли за извършване на плащания онлайн, поради опасения за сигурността с новите биометрични опции.

Данните сочат, че две трети (64%) от българите се притесняват да плащат сметки за стоки или услуги без въвеждане на парола, а едва 48% гледат на биометричната идентификация като по-сигурен метод за удостоверяване на самоличността.

Докладът на Paysafe Изгубени в трансакциите: Краят на риска?, изследва какво е отношението на потребителите към употребата на биометрични данни преди въвеждането на SCA (Strong Customer Authentication) тази година. Годишното проучване се провежда сред потребители в Обединеното кралство, САЩ, Канада, Германия и Австрия, а тази година за първи път и в България.

Потребителите, които не се чувстват комфортно при използването на биометрични данни за идентификация, посочват липсата на доверие като основна причина за това. Изследването разкрива още опасения за използването на биометрични данни:
  • 52% от респондентите в България споделят, че не желаят компаниите да имат достъп до техните лични биометрични данни;
  • 38% заявяват, че не са достатъчно добре запознати с биометричната идентификация, за да ѝ се доверят;
  • 33% се притесняват, че пръстовият им отпечатък може да бъде лесно копиран и използван с цел измама;
  • 29% сочат, че за тях биометричната идентификация не изглежда достатъчно сигурна.
"Биометричните данни са огромна възможност нашата индустрия да пребори нарастващия риск от измами. Не е изненадващо обаче, че има страх и нежелание сред потребителите да използват именно биометричните данни като форма на удостоверяване на плащанията, когато паролите и ПИН-овете са основният стълб на сигурността в последните 20 години. Често чуваме за измами и хакерски скандали, така че обществеността е наясно с рисковете, свързани с въвеждането на нови услуги и решения. За да се преодолее това, повишаването на информираността и образоването на потребителите е наложително, така че при въвеждането на автентификация на потребителите (SCA) те да са наясно с ползите и възможностите. Ние живеем в свят, управляван с пароли от много години и потребителите не са напълно готови да се откажат от това, което вече знаят", коментира Даниел Корницер, главен директор бизнес развитие, Paysafe Group.

Въпреки притесненията по отношение на биометричните трансакции, все повече потребители ги ползват – 38% от българите са използвали биометрични данни за извършване на плащания. 71% от потребителите у нас все пак са съгласни, че използването на такива системи е по-бърз и ефективен начин за плащане на стоки и услуги.

Според проучването, при употребата на биометрични данни за идентификация най-предпочитана е технологията за пръстови отпечатъци (31%), последвана от лицево разпознаване (12%) и гласово разпозване (7%).

"Все по-честото приложение на биометричната идентификация се дължи в голяма степен на смартфон пенетрацията, като това се очаква да расте. Все пак, доставчиците на плащания ще трябва да се потрудят, за да привлекат още потребителите към този нов модел. В крайна сметка, SCA следва да доведе до по-лесни и по-сигурни плащания – което е еднакво важно както за бизнеса, така и за потребителите", допълва Корницер.
още по темата

Почина създателят на потребителската парола

Д-р Фернандо Корбато е и първият учен, създал възможността няколко човека да работят с една и съща изчислителна мощност едновременно
16.07.2019 / 09:44

Alipay ще добави филтри за красота при плащанията с лицево разпознаване

Потребителите смятат, че следващото поколение системи за разплащания, ги карат да изглеждат грозни
05.07.2019 / 11:43

ФБР с обвинение, че нарушава правата на милиони чрез системи за лицево разпознаване

Конгресът на САЩ с опасения, че сило структури нарушават конституционални права
06.06.2019 / 01:56

Gartner: След пет години биометрията ще замени паролите

Отпечатъците предлагат повече сигурност от паролоте
28.03.2019 / 08:16
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.