Джеф Безос иска да изпрати човечеството в космоса

Планетата ни става все по-гореща, населението се разраства, а по последните данни на ООН, застрашаваме от изчезване 1 милион растителни и животински видове. Как ли ще просъществува човешкият вид, когато изглежда, че саботираме собствената си планета? Ако попитате Джеф Безос (Jeff Bezos), отговорът е – като заживеем в космоса.

На специално събитие във Вашингтон, по-рано този месец, главният изпълнителен директор на Blue Origin (както и на Amazon) и понастоящем най-богатият човек на света, очерта плановете си да разшири човешката раса отвъд границите на родната ни планета. Разбира се, и преди бяхме чували за Blue Origin – компанията съществува от 2000-та година и се е посветила на разработката на технологии свързани с ракетни двигатели, вертикално излизате, космически капсули и др. А преди няколко дни стана ясно, че последните три години разработва Blue Moon – космически апарат, който трябва да върне американците на луната през 2024-та година. Тогава ще спусне роувър, който да провежда научни мисии и да изстрелва малки сателити в орбитата на спътника ни. "Време е да се върнем на луната, но този път, за да останем" – каза Безос.Интересно е, че годината 2024-та, също е крайният срок, който администрацията на Доналд Тръмп (Donald Trump) е определила за НАСА да върне американските астронавти на повърхността на луната – нещо, което Безос посочи на сцената.

Безос не е единственият милиардер, който преследва възвишени космически цели. SpaceX на Илон Мъск (Elon Musk) продължава да напредва в разработването на по-големи ракети за космически пътувания. Virgin Galactic на Ричард Брансън (Richard Branson), също работи по космически туризъм. През първите няколко години се очаква комерсиалните космически пътувания всъщност, да бъдат толкова скъпи, че само най-богатите ще могат да използват този нов вид услуги.Безос заяви, че работата на Blue Origin е да разработва инфраструктура за космоса, която ще даде на милиони хора достъп до космическите пътувания и ще отключи потенциала на безбройни бъдещи предприемачи и артисти. Голяма необходимост от тази работа, казва той, е, че Земята е "ограничена", така че разширяването в космоса ще се превърне в необходимост един ден, за да се гарантира, че човечеството не попада в режим на ограничаване, дефинирани порциони и цялостна стагнация. "Ако сме извън планетата ни, можем да имаме трилион хора в Слънчевата система, което означава, че ще имаме хиляда Моцарт и хиляда Айнщайн", заявява смело Безос и продължава "Това би ни превърнало в невероятна цивилизация!"Но къде ще живее това значително увеличено население? За да отговори на този въпрос, Безос е взел пример от научната фантастика от 70-те години с план за изграждане на високотехнологични човешки колонии, плаващи в тъмната бездна на космоса. Оказва се, че това не е съвсем нова територия. Концепцията за космическите колонии датира още от времето на на Жул Верн (Jules Verne) и руският ракетен учен Константин Циолковски (Konstantin Tsiolkovsky) в края на 19 век, когато концепцията за изпращане на хората в космоса все още е била фантастична мечта.

През 20-те години на 20-ти век, ученият Джон Дезмънд Бернал (John Desmond Bernal) излага по-конкретни планове за космическа колония с дизайн, известен като Сферата на Бернал (Bernal Sphere)с дължина от около 15 км, сферата ще плава в космоса и осигурява жилищни райони и земеделски земи за човешки жители. Тези сфери предоставят първоначалния план за това което ще се превърне в грандиозна идея за науката на 20-ти и 21-ви век.

Джеф Безос иска да изпрати човечеството в космоса


През 70-те години, идеята се развива още повече, когато ученият Джерард О'Нийл (Gerard O'Neill) предлага това, което по-късно ще стане известно като Цилиндъра на О'Нийл или Колонията на О'Нийл – масивна цилиндрична колония, която се върти в пространството, за да създаде изкуствена гравитация и поддържа живота на милион души. Дори НАСА влиза в играта, когато призовава най-ярките умове на Станфордския университет да проектират колония като част от занятията NASA Summer Study 1975. В продължение на 10 седмици група професори, студенти и доброволци проектират пръстеновидни форми на колония (известна също като Станфорд Торус/Stanford Torus), която би могла постоянно да поддържа живота в космоса в огромен мащаб.

Станфордският Торус не е просто скалъпена концепция на група мечтатели. Екипът излиза с пространен научно обоснован доклад в подкрепа на колонията, включващ подробни разчети, финансови ползи и дори някои много конкретни планове за задвижваща система, състояща се от "стартер на гранули", който изстрелва парчета лунни скали.

Джеф Безос иска да изпрати човечеството в космоса


Когато излиза на сцената във Вашингтон, Безос изрежда поименно "произведените светове", първоначално замислени от О'Нийл, казвайки, че би било възможно да се създадат колонии с масово транспортиране, селско стопанство, жилищно пространство и дори, конкретни колонии, предназначени за отдих при нулева гравитация.
Лунният апарат, известен като Blue Moon, ще помогне да се осигури ранната инфраструктура на Луната, за да стартира експанзията на човечеството в космоса. А футуристичните космически колонии? Те все още са далеч в бъдещето. На събитието във Вашингтон, Безос изложи идеите си за мултипоколенчески стремеж към колонизация в космоса, признавайки искрено, че той няма да бъде този, който ще ни изведе до нашите футуристични местообитания. Но тогава, кой ще свърши работата?

"Не аз. Тези деца на предните редове – вие ще направите това, както и вашите деца ще продължат делото ви". Така че, преди да се развълнувате прекалено много за живота ви в прозрачен цилиндър носещ се в безкрайното космическо пространство, имайте предвид, че цялото нещо не се задава зад ъгъла. А и нека не забравяме, че напълно планираната концепция, предложена от НАСА и Станфорд преди повече от 40 години, е все още невъзможна мечта и може да мине известно време, преди да се наложи да звъните на хамалите, които да ви помогнат с преместването в космоса.

И все пак, Безос и компания полагат основите – да се надяваме, че и други ще го направят.

Джеф Безос иска да изпрати човечеството в космоса

още по темата

НАСА превръща в реалност лунната разходка

Космическата агенция показа прототипи на нов модел скафандри, които ще позволят на човекa да изследва Луната и пеша
16.10.2019 / 10:11

НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
15.07.2019 / 10:40

Amazon пази данните от Alexa, дори потребителите да не искат

От компанията признават, че тази информация се използва за усъвършенстване на гласовия асистент, дори да е ръчно изтрита от клиентите
04.07.2019 / 11:57

12 проекта ще помагат на NASA да изследва Луната

Иновативните нструменти ще стигнат до лунната повърхност чрез бъдещите полети, които агенцията ще организира през своята програма Commercial Lunar Payload Services
03.07.2019 / 10:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.