Създател на компания за неподслушваеми смартфони бе осъден в САЩ

Директорът на Pantom Secure получи 9-годишна присъда, за десетилетие той е продал 20 хил. устройства
Ръководителят на компанията Phantom Secure, канадският предприемач Винсънт Рамос, бе осъден на 9 години затвор за продажби на защитени смартфони на престъпни групировки, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ. Освен това на бизнесмена ще бъдат конфискувани 80 млн. долара печалби, които той е спечелил от тази дейност, както и недвижимост, сметки с криптовалута и златни монети.

Съдът е доказал, че компанията на 41-годишния Рамос в продължение на десетилетие е продавала на американски, мексикански и австралийски престъпни организации защитени от подслушване смартфони – устройства BackBerry с PGP шифроване.

Такива устройства са били ползвани от наркокартела Синалоа за организирана доставка на наркотици от Мексико в САЩ. Също така са били използвани от мотоклуба "Ангели на ада" за организиране на няколко убийства.

Делото срещу Рамос стартира през 2017 г. В хода на разследването канадски полицай под прикритие на наркодилър е успял да се сдобие със смартфон на Phantom Secure. След това той изрично се е поинтересувал дали чрез него могат да се изпращат данни за доставки на забранени субстанции, а от компанията са му полобително. Установено е било също, че тя е разполагала с техническа възможност да трие дистанционно данните от смартфони на арестувани наркотърговци.

Самият Рамос при комуникация с полицаи под прикритие за използването на устройствата в наркобизнеса е отбелязал: "Ние сме ги създали в това число и за тази цел".

Спомената по-горе техника PGP (Pretty Good Privacy) предсатвлява програма за шифроване и цифрово подписване на данни. Криптирането става на четири етапа: хеширане, архивиране, шифроване със симетричен ключ и шифроване с отворен ключ. Софтуерът е бил инсталиран на модифицирани от Phantom Secure устройства, от които са били премахвани микрофоните, камерите, GPS приемниците, както и стандартните браузъри и месинджъри.
още по темата

Браузърът Chrome използва автоматично генерирани криптоалгоритми

Разработената МТИ система Fiat Cryptography обещава висока сигурност и бързодействие
29.07.2019 / 06:06

В САЩ искат да забранят шифроването в WhatsApp, Telegram и др.

Администрацията на президента търси забрана на пълното криптиране в месинджърите
03.07.2019 / 12:24

Преводите с криптовалутата на Facebook ще са лесни като изпращане на съобщения

Стартът на проекта е плануван за 2020 година
19.06.2019 / 12:15

Тийнейджър съди Apple за 1 милиард долара

Грешно лицево разпознаване довело до арест на Осман Ба
23.04.2019 / 01:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.