Skai е летящо такси с водородни клетки

Технологията трябва да позволи полет до 4 часа на разстояние до 400 мили
Автономните летящи таксита са доста разпространени в технологичните новини през последните години, но сякаш не виждаме много от тези проекти реализирани на практика. Един нов стартъп обаче смята, че може да промени това - главно заради източника на енергия, който машината на Alaka'i използва. Skai е летящо такси с водородни клетки (първото по рода си, твърди компанията). Тази технология трябва да позволи полет до 4 часа на разстояние до 400 мили, а друг ключов елемент е времето за зареждане - то е под 10 минути. Skai ще може да превозва до пет души или 450 килограма максимален полезен товар.

Дизайнът на машината също е по-различен от повечето подобни летателни апарати. Разположението на шестте мотора е създадено с помощта на студиото на BMW - Designworks, а панорамното стъкло около корпуса дава на пасажерите чудесна видимост. Сигурността, разбира се, е много сериозен елемент при подобни транспортни средства. Skai има няколко нива на дублиране (включително и на горивните клетки), както и допълнителен парашут за спешни случаи.

Първите версии на това такси ще бъдат пилотирани, но автономен модел ще се появи много скоро след това. Около проекта има доста оптимизъм, а скоро ще има и тестови полети. Въвеждането в експлоатация на подобен транспорт обаче ще трябва да почака регулации от съответните органи. Според CEO-то на компанията Стийв Ханви този процес може да отнеме дори до 10 години.


още по темата

Изкуствено дърво произвежда кислород колкото малка гора

Решението, разработено от мексикански стартъп, дава надежда да се справим със замърсяването на въздуха
27.08.2019 / 11:29

Париж подготвя летящи таксита за Олимпиадата през 2024

Ще можете да избегнете трафика от летището с превоз от Airbus
24.06.2019 / 10:55

BlackFly е летяща кола на цената на обикновен SUV

Компанията Opener планира да пусне в продажба модела до края на 2019-а
13.02.2019 / 03:09

Летящата кола на Terrafugia влиза в продажба през 2019-а

Машината идва с хибриден двигател и много подобрения, цената не е известна
19.07.2018 / 01:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.