8 въпроса без отговор след финала на Game of Thrones

Последните епизоди на "Игра на тронове" бяха посрещнати с меко казано смесени чувства от феновете. Вярно, че те хвърлиха повече или по-малко светлина върху това как именно приключват съдбите на голяма част от героите, но оставиха и доста от въпросите неизяснени или недостатъчно изяснени. Ето и списък с всички загадки, които, уви, ще си останат неразкрити освен ако създателите на поредицата не поемат по стъпките на братята Русо и благоволят да ни обяснят всичко пост фактум.

Хей, тук ставаше въпрос за едни пари...

© HBO

Хей, тук ставаше въпрос за едни пари...1. Какво се случи с култа към Седмината и най-общо с религията в кралството?
За последните хиляди години вярата в Седмината е оставала най-значимата религия във Вестерос. Нейното влияние и могъщество не са поклатени дори и когато една екстремистка военизирана фракция установява контрол в Кралски Чертог. В шести епизод Церсей Ланистър взривява Великата Септа при което убива Върховния Врабец и повечето негови последователи между които и голям брой от пребиваващите в столицата благородници. След този миг сякаш вярата в Седмината никога не е съществувала. Изчезва като дим в комина.

Когато взривите църква, не унищожавате цялата вяра. Дори и да става дума за възголемичка църква.

© HBO

Когато взривите църква, не унищожавате цялата вяра. Дори и да става дума за възголемичка църква.


Така и не получихме обяснение какво именно се е случило с вярата в Седмината или изобщо с организираната религия. Да не би кралица Церсей, първата с това име, да е изкоренила религията като такава във Вестерос вероятно за да няма кой да й държи сметка за онази дребна подробност с кръвосмешението? Нима е забранила вероизповеданията като такива? И ако да, то какво е сполетяло всички септи и септони? Дали полученият духовен вакуум е бил запълнен от вярата в Червения бог или в нещо друго? И защо не станахме свидетели на това как друга група фанатици се опитва да завземе овакантения духовен трон?

Но най-важният въпрос си остава този за личната перспектива. Та нали вярата в Седмината е била една от основните части от ежедневния живот на толкова много хора във Вестерос. И би било твърде необичайно ако изведнъж милиони изоставят своите религиозни убеждения, просто защото еквивалентът на Ватиканския дворец е хвръкнал във въздуха.

2. Кой е новият принц на Дорн и защо изобщо да ни е грижа?
Когато Сив Червей довлича Тириън Ланистър в Драконовата яма, за да бъде съден, виждаме набор от добре познати лица, сред които се открояват и няколко съвсем нови. Не всеки от новопоявилите се лордове носи знака на своя Дом, което съвсем не улеснява тяхната идентификация. И поради тази причина още дълго ще се чудим дали човекът до Самуел Тарли всъщност не е Хоуланд Тръстиката (старият приятел на Нед Старк, баща на Джойен и Мийра и владетел на Сива вода)? Кой да ти отговори? Лично според нас, това няма особено значение. След като това са новите лордове и дами на Вестерос, така да бъде.

Колко да е важен този нов принц на Дорн, след като в шоуто дори не благоволиха да му дадат име?

© HBO

Колко да е важен този нов принц на Дорн, след като в шоуто дори не благоволиха да му дадат име?


Новият принц на Дорн, обаче, е съвсем друго нещо. Ако сме внимавали, сме забелязали, че за него вече е ставало дума по времето, когато Денерис свиква съвет, за да решат как точно да завладеят Кралски чертог (нещо, което както сами се сещаме не мина съвсем гладко). За съжаление така и не разбрахме нито кой точно е този човек, нито какви са преките му претенции към трона на Дорн. Като вземем предвид колко много време бе пропиляно в тази област през пети сезон, и колко внимателно бяха представени местните норми, правила и амбиции, както и превратът организиран от Елария и съдружие, е твърде странно появата на този неопределен и неназован принц от никъде.

3. Потеглила ли е Елария към небитието или не?
Като стана въпрос за Дорн, нека се върнем на злощастната история с Елария Пясък. Във финалния епизод на шоуто разбрахме, че Едмур Тъли все някак е оцелял и сега се явява владетел на Речните земи. Когато го видяхме за предпоследен път, все още бе затворник на Уолдър Фрей и изглеждаше сякаш ще си изгние в мрачните килии на Близнаците. След като Аря Старк изби Уолдър и голямата част от рода Фрей в шести и седми епизод, бе логично да предположим, че бедният й чичо просто е умрял и забвение в тъмницата. Все пак очевидно някой го е спасил от там по някое време.

Е, някои ги бе грижа и за тези герои.

© HBO

Е, някои ги бе грижа и за тези герои.


Когато за последно видяхме Елария, тя бе затворена в тъмниците на Червената Цитадела, след като Юрон Грейджой ги залови нея и потомство. Там тя трябваше да страда гледайки как трупът на дъщеря й бавно се разлага, а за да поддържат живота в нея бе назначен специален човек, който да я храни насила. Така че няма причини да мислим, че Елария е умряла преди нападението над Кралски чертог. Дали тъмницата не е рухнала пред силата на драконовия огън или бедната женица още бавно си угасва в нея? И дали някой се е сетил да изприпка да провери какво се е случило и с другите затворници на Церсей?

На някого може да му се стори несправедлив (и може би сексистски) фактът, че докато екранната съдба на Едмур Тъли все пак се увенчава с хепи енд, тази на Елария тъне в пренебрежителна неизвестност. Вярно, че тя стори няколко ужасни и непростими деяния, но както вече разбрахме в "Игра на тронове" печелят не само онези, които много са слушкали. Например Тириън Ланистър уби своята (бивша) любима, след което и (май) родния си баща, а пак се оказа Ръка на краля. Затова и ни се струва справедливо да попитаме какво точно се случи с Елария, още повече, че съществува реалната възможност бедната жена да си е стояла точно под краката на съвета през цялото време

4. Какво друго интересно има в книгите, които Сам си присвои?
Струва ни се, че Самуел Тарли е изгубил твърде много време да пише своята Мартинова "Песен за огън и лед", вместо да вземе и да прочете останалите книги, които отмъкна от Цитаделата. Като имаме предвид колко важна се оказа една от тях за разкриването на истинската самоличност на Джон Сняг и за новото тълкуване на пророчеството за Азор Ахаи (което вие си решавате дали в крайна сметка се сбъдна или бе небрежно заметено под чергата от създателите на шоуто), ни се струва крайно невероятно да са били просто захвърлени след тези първи вълнуващи и съдбовни открития.

Самуел в момента, в който осъзнава сумата, която трябва да заплати понеже е просрочил всичките онези книги

© HBO

Самуел в момента, в който осъзнава сумата, която трябва да заплати понеже е просрочил всичките онези книги


Освен това не вярваме, че Самуел е бил посрещнат с отворени обятия от Великия Майстер, след като както сами знаем, как момчето внезапно сложи край на своето обучение и офейка от Староград отнасяйки купчина книги от библиотеката. От друга страна Бран е новият крал и може да е използвал някоя друга връзка, за да уреди въпроса.

5. Кога Желязната банка ще дойде да си събере вересиите?
И така: кралица Церсей взе сериозен заем от Желязната банка на Браавос, с който плати услугите на Златната дружина (да се надяваме, че все пак са й върнали депозита за слоновете), та не е ли време банката да си потърси кредита? Нека си припомним, че в "Танц с дракони" Желязната банка се съгласи да отпусне средства на претендента Станис Баратеон след като последният обеща да изплати всички дългове към банката натрупани до момента от Железния трон. Така че банкерите от Браавос изобщо не се свенят да изискат от монарха (или от претендента) да изплати до последна стотинка вересии на своите предшественици.

"Гледай сега, Церсей. Тук е като при мафията, ако ти не платиш, плаща следващият по веригата."

© HBO

"Гледай сега, Церсей. Тук е като при мафията, ако ти не платиш, плаща следващият по веригата."


От друга страна Желязната банка, смятана от мнозина за една от най-могъщите организации в целия свят, странно изчезна от историята някъде през седми сезон. Сега така и няма да разберем какви точно са били договореностите между нея и кралица Церсей, нито какви ще бъдат отношенията с новия крал. В случай, че банката реши да изиска всичките задължения на Вестерос, страната би потънала в пълен хаос. Или пък би могла да предизвика още повече хаос и разруха, ако реши да подкрепи нов претендент за трона. В този ход на мисли ни се струва, че пред новия Надзорник на хазната лорд Брон стоят далеч по-сериозни въпроси от тези, кога отново ще заработят публичните домове.

6. Къде е Джакен Х'гхар?
Не един и двама са героите, които изобщо не се появяват във финалните сезони. Остава само да гадаем какво точно се е случило със Саладор Саан, който на няколко пъти спаси живота на Давос Държеливия, но така и не се появи, за да вземе някакво участие в последните войни. Но най-голямата мистерия забулва съдбата на Джакен Х’гхар, за когото мнозина вярваха, че предстои да вземе важна роля в решителните битки. Според една популярна теория, същият Джакен бе носил лицето на Сирио Форел, старият учител по танци на Аря, за когото се предполагаше, че може да е бил убит или пък не в далечния първи сезон.

Защо това безлико лице безславно потъна в забвение?

© HBO

Защо това безлико лице безславно потъна в забвение?


Само дето той не така и не се появи. Поне доколкото ни е известно. За феновете остава да спекулират дали все пак не е дошъл под чуждо лице (това на новия крал Бран, защо не!). След като Аря замина да търси приключения в далечния Запад, може би никога не ще узнаем какво се е случило с човека, научил я да сменя своето лице. А трябва ли да узнаваме? Е, не е задължително, но не може да се отърсим от натрапчивото усещане, че всеки край на историята, в който Джакен не участва, е във висша степен неудовлетворителен.

7. С две думи: всичко и всички в Есос
От всички сюжетни линии, които последния сезон абсолютно пренебрегва, онази свързана с Есос е най-значимата. В името на Старите богове и новите, все пак става дума за цял един континент!
В момента, в който Денерис отплува от Есос, тази земя изчезна, сакаш не само я е нямало, но и сякаш тя самата е нямала никакво значение. И никога няма да научим какво се е случило с Дарио и с Вторите синове и дали са успели те да съхранят порядъка в Мийрийн. Не само съдбата на Мийрийн, но е на всички останали освободени от Дани градове остава да виси в неопределеното. А и как ли се справят с живота жените и децата на дотраките след като всичките им войни отпътуваха с майката на драконите да водят нейните войни и никога да не се завърнат? Ами онези вещери от Карт, които оцеляха след нападението на Денерис и дори се опитваха да й отмъстят във втори сезон? Отново мълчание.

Изгубени: на кого ни оставяш?

© HBO

Изгубени: на кого ни оставяш?


Оставаме с впечатлението, че Есос, независимо, че е по-голям, гъсто населен и като цяло по-интересен континент от Вестерос, е подминат с презрение и никога не е имал голямо значение в сюжета на "Игра на тронове". Поне не и като конкретно място, а само като поредното стъпало, чиято единствена цел е да отведе Денерис до съдбовния край. В крайна сметка това решение на създателите на сериала им създава определени проблеми. Нека си спомним: Есос е населен предимно от цветнокожо население и след като бързо напуска фокуса на интерес на шоуто, всичките негови герои и истории остават без внимание. Следователно повечето от цветнокожите актьори в сериала са сведени до играещ реквизит и са получили роли на роби, слуги и куртизанки, най-вече в служба на бялото арийско момиче, което се превърна в архизлодей, но преди това успя да посее хаос навсякъде, откъдето премина.

8. Защо изобщо бе този кон?
Разбираме, този въпрос е далеч по-маловажен от останалите. В края на предпоследния епизод наречен "Камбаните" виждаме как Аря открива сред разрухата един красив бял кон и излиза на него от димящите развалини на някога гордия Кралски чертог. Картинката е безспорно красива и май трябва да символизира как Аря, сега персонификация на самия "Блед ездач" се отправя към бъдещето. Какво следваше да очакваме? Предизвестие, че отива да погуби Денерис? Как пък не! Но това излъгано очакване е само част от проблема, защото когато я виждаме в следващия момент тя пак напуска Кралски чертог, но този път пеша! Къде се дяна кончето, недоумяваме ние?

Дух получи двете си минути сбогуване с феновете, ами призрачният кон?

© HBO

Дух получи двете си минути сбогуване с феновете, ами призрачният кон?


За уточнение: въпреки популярната теория, че белият кон бил уж бившият кон на Сандор Клегейн, който тя получава като своеобразно наследство, уви, това не отговаря на истината. Когато напуска Зимен хребет Сандор язди както обикновено своя жребец Странник – яко и гривесто черно добиче. Така че, съжаляваме, не в това се крие загадката с белия кон.

Източник: io9
още по темата

Westworld се завръща през 2020-а година за сезон 3

След финала на Game of Thrones, HBO ще разчитат на изкуствен интелект и етични дилеми
20.05.2019 / 02:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.