Властите в щата Калифорния обмислят нова разпоредба, която ще забрани използването на софтуер за лицево разпознаване в полицейските камери, които униформените носят със себе си. Предложението, което вече е преминало щатско одобрение и в момента очаква гласуване от Сената, следва стъпките на Сан Франциско - градът забрани правителствени агенции да ползват лицево разпознаване по-рано този месец.

Поддръжниците на новата разпоредба смятат, че биометричните технологии са доста неточни и в много случаи водят до грешки. Миналия месец Фил Тинг от градския съвет на Сан Франциско показа как софтуерът за лицево разпознаване Rekognition на Amazon грешно идентифицира 28 члена от Сената със снимки на обирджии и освен това тотално не успява да разпознае цветнокожи от бели. В 20% от случаите Rekognition е класифицирал жени като мъже, а в други три теста не е могъл да разпознае тъмнокожи жени.

Разпоредбата, която носи номенклатура 1215, има подкрепа на редица организации за зачитане на личната неприкосновеност, включително Съюза за граждански права в САЩ и Фондацията за електронни граници. Преди да се превръне в закон, тази разпоредба ще трябва да премине редица пречки и комитети, за да може Сената да я гласува.