От всички видове рак по света, белодробният е най-смъртоносен. Негова жертва стават над 1,7 милиона души всяка година. Един от големите проблеми е, че подобни заболявания остават недиагностицирани до късните стадии, когато шансовете на пациентите са вече много малки. Google са решили да променят това с новият си алгоритъм, базиран на изкуствен интелект.

За да се диагностицира рак на белите дробове, медицински лица прегледждат стотици изображения от CT сканирания. Инструментът на Google автоматизира този процес и помага да се оцени риска, както и да бъдат забелязани промени в тъканите, които човешките лекари могат да пропуснат.

За да тестват модела, Google са пуснали 45 856 изображения от CT сканиране през системата. Резултатите от изкуствения интелект са били сравнение с тези на шест сертифицирани ренгтенолога. При този първи тест AI системата на Google е засекла с 5% повече реални случаи на рак на белите дробове, в сравнение с човешките експерти и е намалила грешните диагнози с 11%.

Системата трябва да премине през още доста клинични тестове, преди да бъде въведена в реална експлоатация, но Google смята, че резултатите досега са обнадеждаващи.