Tranlatotron на Google може да превежда реч, запазвайки гласа на говорещия

Това е първият инструмент, който може директно да превежда говор от един език на друг
Говоренето на чужд език може би ще стане доста по-лесно в бъдеще, пише Engadget. Google представи Translatotron – първия по рода си инструмент за превод – който може директно да превърне речта на един език в реч на друг език, поддържайки гласа и интонацията на говорещия. Инструментът пропуска обичайното преобръщане на речта в текст и след това на текста отново в реч, което често води до грешки. Вместо това тази цялостна техника превежда гласа на говорещия на друг език. Компанията се надява моделът за пряк превод в бъдеще да намери приложение и при други технологии.

От Google отбелязват, че Translatotron използва мрежови модел, който приема гласа, обработва го в спектрограма – визуално представяне на честотите – и генерира нова спектрограма в желания език. Резултатът е много по-бърз превод и по-малка вероятност за грешки. Инструментът работи със специален компонент за кодиране, който поддържа гласа на говорещия. Преведената реч все още е синтезирана и звучи като робот, но може успешно да поддържа някои елементи от гласа на говорещия. Можете да чуете пример за превод на страницата на Google Research GitHub.

През последните месеци Google работи усилено за подобряването на своите преводи. Миналата година компанията въведе акценти в Google Translate, а също така добави и нови езици към опцията за превод в реално време. Освен това по-рано тази година Google Assistant се сдоби с режим за превод за смарт екрани и говорители на 26 езика.
още по темата

Google Maps ще изговаря имената на локациите на местния език

Опцията на Google Translate за текст към говор ви позволява да общувате по време на пътуване в чужбина
19.11.2019 / 05:33

Новият ъпдейт на Windows ни доближава до бъдещето без пароли

Вече ще можете да влизате в приложения и онлайн услуги чрез ПИН код или биометрични данни
10.05.2019 / 05:40

Google Assistant вече ще знае дори повече за живота ви

Ще можете да редактирате или изтривате информацията за хората, местата и събитията по всяко време
08.05.2019 / 04:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.