След две години ще има широкодостъпно лекарство за превенция на СПИН

Фармацевтичната компания Gilead се е съгласила да освободи ексклузивните си права върху производството и продажбата на Truvada - медикамент, който предотвратява заразяване с HIV вируса. Това означава, че до две години ще се появят доста генерични версии на това лекарство, много по-достъпни за широката общественост. В публичен доклад за финансовите си резултати, компанията пише, че запазва правата си върху Truvada още 15 месеца - до края на 2020-а година. Gilead очаква евтини варианти на Truvada да се появят най-рано в началото на 2021-а.

В момента един месец превантивна терапия с медикамента струва между 1600 и 2000 долара. Според Националния здравен институт на САЩ Tuvada намалява риска от заразяване с вируса HIV с 99%. Въпреки това лекарството не е особено популярно - главно заради конвенционалните и по-евтини методи за превенция. Gilead дори прибегна до директен маркетинг до домовете на потенциалните си клиенти, но дори това не даде резултат, което е и причина за освобождаването на патента.

Въпреки добрите новини, много скептици смятат, че наличието на генерична версия на Truvada няма да свали значително цената на медикамента.

още по темата

Ето как покупката на iPhone 7 може да помогне в борбата със СПИН

В Apple са твърдо решени да продължат да помагат в борбата с разпространението на HIV вируса, като за целта заделят за Глобалния фонд за борба със СПИН процент от продажбите на устройствата със специална RED версия. Сега сред тях вече са смартфоните iPhone 7 и iPhone 7 Plus, чиeто специално издание ще се предлага и у нас.
22.03.2017 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.