Софтуерен ъпгрейд ще направи смарт часовниците много по-полезни

Устройствата вече ще могат да определят какво точно правим с ръцете си
Смарт часовниците все повече придобиват своя собствена индивидуалност, вместо да бъдат само аксесоари, които разчитат и повтарят функционалностите на други устройства. Всъщност има ситуации, в които би било полезно смарт часовникът да работи по-тясно с другите обекти около нас – например да знае какво правим на нашия смартфон, да разбира, когато пишем на клавиатура или да е наясно когато мием ръцете си, пише Digital Trends.

За да се разреши този проблем, учените от Университета "Карнеги Мелън" са открили начин да улавят фините дейности на ръцете чрез тези умни устройства. "От доста време смарт часовниците можеха само да проследяват дейностите на цялото тяло като вървене, бягане, каране на колело и спане. Въпреки това ние винаги сме подозирали, че ще бъде възможно те да улавят какво правим с ръцете си като писане, ядене, пиене и т.н. Това отваря един нов свят на много точно разпознаване на действия, което преди не беше възможно", коментират от университета.

Учените са постигнали това като са ускорили вградения акселометър до 4 kHz. Събирайки данните от доброволци с правилните алгоритми за машинно обучение, системата може да определи кое от 25-те действия се извършва във всеки един момент с 95,2% точност.

"Това е най-добрата част: не се изисква никакъв хардуер. Вашият смарт часовник вече разполага с всичко необходимо, за да отключи този тип проследяване. То може да бъде активирано на устройствата с малко повече от софтуерен ъпдейт", допълват учените.

Според тях този ъпгрейд може да има различни потенциални приложения. Например, когато пишете на клавиатура, вашият часовник ще ви препоръчва да си правите редовни почивки. Освен това ще може да следи колко често пиете и да ви напомня да приемате редовно течности. По подобен начин часовникът ще може да засича колко често и дълго ядете, което може да се използва за броене на калориите. Според екипа по проекта всичко това ще помогне на хората да водят един по-здравословен начин на живот.
още по темата

HONOR пусна умния си часовник MagicWatch 2 официално в България

Kirin A1 чипсетът обещава 14 дни живот на батерията
13.02.2020 / 12:40

Apple пак ще прави керамични часовници, предвижда и титанов модел

Прентацията на новото поколение Apple Watch се очаква след около месец
19.08.2019 / 12:17

Умните тъкани са близо до комерсиализация

Задават се дрехи с вплетени в тях композитни влакна с микроелектроника
05.06.2019 / 05:18

Google Assistant вече ще знае дори повече за живота ви

Ще можете да редактирате или изтривате информацията за хората, местата и събитията по всяко време
08.05.2019 / 04:29

Дрехите на бъдещето са вече тук

Ще можете да настройвате смарт материала на подходящата за вас температура през телефона си
03.05.2019 / 02:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.