Дрехите на бъдещето са вече тук

Ще можете да настройвате смарт материала на подходящата за вас температура през телефона си
Всеки, който някога е работил в офис с много хора, е наясно колко различни са температурните предпочитания на всеки индивид. Това е и една от основните причини често в офисите по света да се води борба за термостата. Няма да ли е страхотно, ако съществува материал, който по-лесно се адаптира към температурните изисквания – да освобождава или запазва топлината.

Всеки, който някога е работил в офис с много хора, е наясно колко различни са температурните предпочитания на всеки. Това е и една от основните причини често в офисите по света да се води борба за термостата. Няма да ли е страхотно, ако съществува материал, който по-лесно da се адаптира към температурните изисквания – например когато е необходимо да освобождава или да запазва топлината.

Именно подобен продукт разработват учените от Калифорнийския университет, пише Digital Trends. Те са използвали като вдъхновение така нареченото "спасително одеяло" - с което често състезателите в маратони се загръщат след бягане - и са създали нов тип материал, който може да променя отразителните си свойства при разтягане. Вместо да трябва да се събличат или обличат слоеве дрехи, за да се адаптира човек към външните условия, този материал ще позволи температурата да се контролира и променя само с една дреха. Също така материалът може да се свърже с мобилно устройство и на практика дрехите да се управляват през телефон.

"Всъщност материалът може да служи като обикновено спасително одеяло, отразявайки почти цялата топлина обратно в тялото. Все пак ако на използващия го му стане прекалено топло, то материалът може да бъде разтегнат, освобождавайки повече топлина от тялото, за да поддържа комфортна температура. При създаването на продукта е използвано метално покритие с наноструктури, поставени в разтегателен полимерен гръб. По този начин при отпуснато състояние металът отразява топлината обратно към тялото. А когато с разтегне, металното покритие се разделя на части, разкривайки полимерния гръб и освобождавайки повече топлина от тялото. Материалът може да се върне в първоначалното си състояние лесно през хиляди подобни цикли", коментират от университета.

Макар че този проект е в своя начален етап, учените вече имат няколко идеи за потенциално приложение. Например материалът може да се използва в дрехи, палатки, космически технологии и дори в изолацията на сградите. Всъщност той може да се окаже полезен при всеки случай, когато трябва да се контролира излъчването на топлина. От екипа се надяват в бъдеще да интегрират материала при дрехи – като така се създаде система, позволяваща пълен контрол например чрез приложение на телефона.
още по темата

Софтуерен ъпгрейд ще направи смарт часовниците много по-полезни

Устройствата вече ще могат да определят какво точно правим с ръцете си
08.05.2019 / 05:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.