Microsoft разкри кои са най-популярните гласови помощници

Асистентите се използват най-вече за търсене от мобилни устройства
Microsoft публикува резултатите от изследване, в рамките на което е оценена популярността на гласовите асистенти сред нейните англоговорящи потребители. То е проведено в САЩ, Канада, Индия и още няколко страни.

Оказва се, че дяловете на Apple Siri и Google Assistant са еднакви – всеки един от помощниците държи по 36% пазарен дял. На трето място е Amazon Alexa с 25%, а не четвърто – Microsoft cortana с 19%. Всички останали предложения имат сумарен дял от около 1%.

Вероятно се чудите защо сумата от горните проценти е над сто. Причината е, че някои потребители ползват повече от един виртуален помощник.

От Microsoft са установили, че 69% от взелите участие в проучването ползват (или поне са пробвали да ползват) услугите на гласов помощник. 75% планират в течение на една година да се сдобият с умна колонка. 41% пък се притесняват за данните си или че въпросните помощници биха могли да ги подслушват. Половината от запитаните считат, че до пет години чрез въпросните ще могат да се правят покупки.

Обърнато е и внимание за какво се използват тези инструменти в момента. 72% ги задействат при търсене в интернет от смартфона си, а 35% – от умната си колонка. 36% управляват с тяхна помощ телевизора си или друга умна битова техника, 31% се възползват от тях докато шофират и 35% вършат с тях базови задачи, като например пускане на музика с гласова команда.

Редно е отново да се отбележи, че изследването на Microsoft е насочено към англоговорящи страни. В други региони, като например Китай или Русия положението е различно. У нас засега тези инструменти не се радват на особена популярност, тъй като не поддържат български език.
още по темата

Alexa ще бъде по-добре интегрирана в Windows 10

Новите промени ще станат факт по-късно тази година
16.07.2019 / 05:38

Новият ъпдейт на Windows ни доближава до бъдещето без пароли

Вече ще можете да влизате в приложения и онлайн услуги чрез ПИН код или биометрични данни
10.05.2019 / 05:40

Google Assistant вече ще знае дори повече за живота ви

Ще можете да редактирате или изтривате информацията за хората, местата и събитията по всяко време
08.05.2019 / 04:29

Microsoft искa да направи мрежата по-продуктивна със своя Fluid Framework

Новата платформа за разработчици ще позволи да се създават повече интерактивни и споделени услуги и приложения
07.05.2019 / 02:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.