Facebook представи план как ще направи изкуствения си интелект по-толерантен

Компанията учи машините да работят за всички еднакво, независимо от цвета на кожата
По време на втория ден от F8 2019 – ежегодната конференция за разработчици на Facebook, компанията разкри технологиите, които използва, за да се справя със злоупотребите на своята платформа, пише Engadget. Както стана ясно миналата година изкуственият интелект заема ключово място при гарантирането безопасността на нейните приложения и услуги. От Facebook изтъкват, че сега AI проактивно премахва повече от 99% от спама, фалшивите профили и терористичната пропаганда, макар че все още изпитва затруднения с езика на омразата (51,6%) и проявите на тормоз (14,9). Друга област, в която компанията се опитва да подобри технологията, е всеобхватността. Това означава, че тя иска да научи машините да работят еднакво за всички, независимо от цвета на кожата на потребителите или техните физически характеристики.

За да се създаде по-всеобхватен изкуствен интелект Facebook се фокусира върху три основни аспекта: наблюдения на потребителите, разработване на алгоритми и валидация на системата. По време на своята презентация Лейд Обамехинти, която е ръководител на техническата стратегия за AR/VR екипа на Facebook, посочва, че системата има недостатъци при използването на предварителната версия на смарт камерата Portal. По време на видео разговор, при който Обамехинти е разказвала история, камерата е приближила нейния бял колега, вместо нея.

Обамехинти, която е от нигерийско-американски произход, коментира, че при разглеждане на проблема е открила пропуски при представянето в смарт камерата, което може да доведе до различно изживяване. И ако това се е случило на нея има голям шанс да се повтори при другите потребители на продукта. И макар хората лесно да различават отделните нюанси на кожата, машините трябва да бъдат научени да го правят. Именно и затова Facebook извършва тестове на цвета на кожата при различно осветление и след това захранва с тази информация изкуствения интелект, използван при услугите на компанията, включително при добавената реалност и камерата Portal.

От Facebook подчертават, че целта е устройствата с AI да работят за всички по един и същи начин и – най-важното – да се създаде достатъчно добра рамка, която да премахне всякакви предубеждения от системите и да предлага най-доброто потребителско изживяване. Всеобхватност означава никой да не бъде изключен, допълва Обамехинти.
още по темата

VR гривната на Facebook ще измести ръкавиците за виртуална реалност

Tasbi ще ви позволи да се докоснете до виртуалния свят чрез комбинация от стискане или вибрация
23.07.2019 / 03:46

Потребителите на YouTube вече могат да пробват гримове онлайн

Новата функционалност с добавена реалност ще бъде пусната още през лятото
19.06.2019 / 04:55

Криптовалутата на Facebook може да бъде пусната този месец

Служителите на компанията дори ще имат избор да получават заплатата си в дигитален кеш
06.06.2019 / 10:47

Nike ще използва AR, за да ви каже кой е правилният номер маратонки за вас

Новата функционалност ще бъде достъпна това лято в Nike App
09.05.2019 / 04:27
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.