Руският президент Владимир Путин подписа нов закон, който ще затегне правителствения контрол върху интернет в страната. Новата наредба изисква от интернет доставчиците в Русия да прекратят връзките към чужди сървъри, които не се намират на територията на държавата. Законът още предвижда създаването на локална система от домейни, която да позволи на Русия да остане онлайн, дори ако бъде отрязана от глобалната мрежа. Наредбата влиза в сила от 1-и ноември тази година, съобщава Financial Times.

Властите в Русия преложиха крайната мярка още през декември, в отговор на мерките, които САЩ взе след президентските избори през 2016-а година. Законът, разбира се, беше посрещнат ожесточено от граждански организации в страната, заради страх от цензура. Движения за "Свободен интернет" излязоха на протести вчера в Москва, а самите протести бяха едни от най-големите, които столицата е виждала в последно време. Според местно проучване, 52% от руснаците са против новия закон.

Онлайн свободата в Русия винаги е била доста съмнителна - правителството блокира много сайтове, ограничава използването на VPN услуги и маркира медии, които получават финансиране от чужбина като "вражески агенти".