18-годишен тийнейджър от Ню Йорк е завел дело срещу Apple за обезщетение на стойност колосалните 1 милиард долара. Причина за иска е грешно лицево разпознаване, което е довело до ареста на Осман Ба на 29-и ноември, след като NYPD са го задържали като обвиняем по случай с кражба на стока на стойност 1200 долара от няколко магазина на Apple.

Истинският крадец е разполагал с личната информация на Осман, като имена, адрес, но откраднатите данни не са включвали снимка. Apple са използвали собствената си система за лицево разпознаване, за да свържат имената с лицето от охранителните камери в магазините.

След като арестът се е състоял, детектив е прегледал лично снимките и е заключил, че Осман не прилича на крадеца и са хванали грешния човек. Освен всичко това, Ба е присъствал на абитуриентския си бал в Манхатън по време на кражбите.

Всъщност, искът не касае пряко самият арест, а твърди, че използването на системата за лицево разпознаване в магазините на Apple не е етична и ни доближава до антиутопии, подобни на 1984 на Джордж Оруел. Не е ясно дали всичко това ще издържи в съда и Осман едва ли ще получи 1 милиард долара, но е показателно до какви недоразумения могат да доведат технологиите.