Този път не е Китай държавата, която иска да намали анонимността в интернет. Правителството на Австрия е внесло проектозакон, който изисква от потребителите да предоставят истинските си имена и адрес, преди да могат да коментират онлайн. Използването на псевдоними в самите постове е позволено, но властите трябва да имат лесен начин да идентифицират потребителите, ако това се наложи - в случай на онлайн тормоз и заплахи например.

Компаниите и сайтовете, които не се съобразят с този закон, ще бъдат глобявани с до 500 000 евро и 1 милион при повторно нарушение. Под изискванията на закона ще попаднат сайтове с повече от 100 000 регистрирани потребители и приходи над 500 000 евро. Ако бъде приет, този проектозакон ще влезе в сила от 2020-а година.

Разбира се, има доста притеснения за приемането на подобен закон. Той е предвиден да даде възможност на по-малките сайтове да се развият, преди да се наложи да следят и записват потребителите си, но от друга страна, това дава възможност точно на малките сайтове, които се занимават с тролене и сенчести дейности, да останат безнаказани и анонимни. Европейският съюз също може да се възпротиви, защото подобен закон ще ограничи повече различните клонове на големи компании в Европа, отколкото в страните, в които те са създадени.