Разработиха "въображаем" изпитателен полигон за дронове

Безпилотниците ще стават все по-безопасни
Инженери от Масачузетския технологичен институт обещават да намалят значително проблемите при тестване и обучаване на дронове. Те са разработили система, при която машините летят в абсолютно празно помещение, следвайки виртуален маршрут с препятствия, които те трябва да заобикалят.

Идеята за разработката е дошла от набиращите популярност състезания с дронове, при които управлявани от хора безпилотници, трябва да преминават през сложен лабиринт от прозорци, врати и други препятствия. Изследователите са си поставили за цел да създават автономна машина, която да може да участва сама в такива събития и дори да побеждава най-добрите пилоти.

Системата е получила името Flight Goggles. Състои се от камери, служещи за отчитане на движението и ориентацията на дрона, софтуер и електроника, позволяваща бърза обработка и предаване на информацията.

Възможностите пред подобен продукт са обширни. На празен полигон могат да се създават копия на например реално съществуващи интериори на сгради. Също така чрез подобна система дронове могат да бъдат обучавани как да летят в помещения, в които има хора, без да създават опасност за тях. За целта полигонът се разделя на две части, в едната от които лети безпилотникът, а в другата се намира човек, облечен в костюм за засичане на неговите движения. Задачата на дрона е да не докосне виртуалния клонинг на човека.
още по темата

Руснаци обединиха в едно дрон и автомат Калашников

Машината е предназначена за елиминира на дронове – нарушители
29.03.2019 / 11:44

BlackFly е летяща кола на цената на обикновен SUV

Компанията Opener планира да пусне в продажба модела до края на 2019-а
13.02.2019 / 03:09

Ето какво става, когато дрон се удари в крило на самолет

Изследователи: Въпрос на време е да се случи сериозен инцидент
10.10.2018 / 12:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.