Изследователи от Тел Авив успешно са отпечатали човешко сърце на 3D принтер, с помощта на клетки и биологичен материал от пациент. Информация за медицинския успех е публикувана днес в престижното издание Advanced Science. Учените са успели да създадат цяло сърце - заедно с всички клетки, кръвоносни съдове, камери и клапи - сериозна стъпка напред, с оглед на много по-простите тъкани, които се отпечатваха на биопринтери до този момент.

Процесът е започнал с биопсия, която е извлякла мастна тъкан от пациентите. Този клетъчен материал е използван след това като "мастило" в принтера. Това е позволило отпечатването на сложни структури като кръвоносна система и клапи. Трябва да отбележим, че крайният продукт е с доста по-малки размери от нормалното човешко сърце - по-скоро съизмеримо с орган на заек или котка. Успехът обаче може много скоро да позволи създаването на човешки органи в реални размери.

Създадените по този начин сърца към този момент могат единствено да се свиват, но учените планират да подобрят техниката и да научат органите да оперират като истински. Веднъж когато това бъде постигнато, следващата стъпка ще бъде трансплантации в животни. Според учените от Тел Авив до 10 години подобни принтирани човешки органи ще бъдат широкоразпространени за трансплантации в болниците по света.