Ученици ще представят технологии за дома и ежедневието във втория ТУЕС Фест

Технологичното училище "Електронни системи" за втора поредна година организира изложение ученически проекти
Над 150 ученици от 8-ми до 12-ти клас в Технологично училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Технически университет – София ще представят най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката. Това ще стане в ранките на второто издание на ТУЕС Фест на 20 април, който посветен на темата "Технологии за всички", по която работиха участниците в последния училищен хакатон HackTUES.

ТУЕС Фест ще предложи на посетителите над 60 иновативни технически проекта, сред които има както зрелищни и забавни машини и роботи, така и строго специализирани мрежови и софтуерни разработки.

Най-любопитни за младите посетители на ТУЕС Фест вероятно ще бъдат т. нар. Battle bots, роботите и видео игрите. Те ще могат да се забавляват и с някои остроумни машини като часовник от вентилатор, тостер, който изпича снимки, ходещо кошче за смет, мишка със система за охлаждане на ръката, електро борд и др. За учениците ще са полезни и приложения като платформата за решаване на стереометрични задачи във виртуална среда или прототипът на 8-битов компютър, създаден с учебна цел.

За родителите също пък са подготвени много разработки за улеснение на ежедневието като кафе-машина с гласови команди, автоматизиран аквариум и автоматизирана оранжерия, система за управление на осветлението, нагряваща се чаша, система за дистанционно активиране на функции в автомобила като парно, светлини и дори запалване на двигателя и др.

Представителите на институции и обществени организации ще могат да намерят сред учениците потенциални партньори за бъдещи проекти с обществена значимост. Те ще могат да се запознаят с учениците, създали устройство-асистент за незрящи, което получи първа награда на ученическия хакатон HackTUES, и система за локализиране на хора в планината, която беше отличена с Младежката награда на БАИТ. Ученици ще демонстрират още устройство-преводач, което пише на брайлово писмо, система за автоматично разпределяне на медикаменти за възрастни пациенти в социални домове, монитор за физическото и психическото състояние на човек, система за проследяване на автентичността на стоки в магазинната мрежа, инкубатор за яйца и други.

Не на последно място професионалистите от ИТ сектора ще могат да видят проекти на мрежови архитектури, използващи различни протоколи за маршрутизация, системи за отхвърляне на злонамерен трафик и атаки, софтуерно дефинирана радио система, демонстрации на сензорни устройства и дори система за жестови контрол на компютър. Учениците ще демонстрират уменията си за пробив и за защита на WI-FI мрежи, чрез проект, който намира паролите на близки безжични системи.

Представените проекти са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни проекти, състезателни проекти в ученическия хакатон HackTUES 365, както и в извънкласни занимания.

Събитието ще се проведе в сградата на ТУЕС на ул. "Владимир Пашов" №2, жк Младост 1, близо до МБАЛ "Св. Анна". Всички посетители ще могат да гласуват на място за най-добрия проект в трите категории – Компютърни мрежи, Софтуер и Вградени системи и роботика. В 16:30 ч. ще бъдат наградени най-добрите проекти от всяка категория на базата на получените гласове.

Цялото събитие се организира от екип доброволци от 11-ти клас с подкрепата на ръководството на училището и Асоциацията на завършилите ТУЕС.
още по темата

Безплатен абонамент към Уча.се с таблети от VIVACOM

Компанията се стреми да направи дигиталното образование още по-достъпно
30.08.2019 / 02:20

Четириногият робот Mini Cheetah може да прави салта

Създателите му работят върху това всеки път да се приземява на крака
10.04.2019 / 03:29

По-възрастни пациенти са по-склонни да бъдат оперирани от робот

По-невъзприемчиви към технологиите ли са младите?
03.04.2019 / 05:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.