Корените на много от познатите ни спортове лежат хиляди години в миналото на човешките традиции и култура. Какво обаче ще се получи, ако накарате изкуствен интелект (AI) да сътвори изцяло нов спорт? Отговорът на този въпрос вече е известен, благодарение на агенцията по дизайн AKQA, която е отговорна за първия спорт, измислен от AI. Той се нарича Speedgate и се игра от два отбора от по шест човека, които се състезават на поле с три врати. Играчите трябва да ритнат топката през врата в центъра на полето, след което могат да отбележат гол в една от крайните врати. Бонус точки се отсъждат, ако при попадението топката удари някоя от гредите на вратата. Играчите не могат да преминават през средната врата или да стоят неподвижно за повече от три секунди.

AKQA е създала тази игра, като е захранила информация от 400 съществуващи спорта в невронна мрежа, която в последствие измислила правилата на известно количество нови спортове. Част от тях са били доста нереалистични - като експлоадиращи фризбита, така че екипът постепенно е свел резултатите до три кандидата. След полеви тестове Speedgate е спечелил надпреварата.

Агенцията дори е използвала изкуствен интелект, за да създаде мотото на играта (което е доста странно): "Посрещнете топката, за да бъдете топката, за да бъдете над топката". И докато този спорт е създаден като чисто упражнение - част от Design Week, той може скоро да се превърне в нещо напълно реално, което хората играят по света. AKQA преговарят с спортните власти в Орегон, за да създадат лига по Speedgate това лято. Компанията окуражава и други да стартират собствени лиги. Speedgate надали ще измести по-традиционните и добре познати спортове, но е още един пример за нетрадиционните начини, по които може да бъде използван изкуственият интелект.