Най-големият самолет извърши първи полет

Машината е с шест двигателя и ще се използва за извеждане на ракети в орбита
Основаната през 2011 г. компания Stratolaunch Systems проведе първи полет на най-големия самолет-носител, който ще се използва като летяща стартова площадка за извеждане на ракети в космоса.

Самолетът, носещ името Stratolaunch, е с два фюзелажа, тежи 226 тона, а размахът на крилата му 117,3 м. За сравнение, легендарният съветски Ан-225 "Мрия" е с размах 88 м. Машината може да се издига на височина 9 хил., откъдето ще изстрелва ракети и спътници.

Stratolaunch Systems е създадена от един от съоснователите на Microsoft – Пол Алън, който почина от рак през миналата есен. Строителството на самолета бе завършено през юни 2017 г. Тогава от компанията заявиха, че скоро ще започнат изпитания.

Очаква се, че извеждането на космически апарати от самолет ще бъде по-евтино от използването на традиционни ракети. Stratolaunch не се нуждае от ракетна стартова площадка и предлага по-малък разход на гориво. Системата предлага и повече гъвкавост при лоши метеорологични условия – самолетът може просто да заобиколи дадена буря или облачна система.

Един от конкурентите на Stratolaunch Systems е компанията Virgin Orbit на милиардера Ричард Бренсън. От там планират да използват за изстрелване на космически апарати модифициран самолет Boeing 737-400. Първият полет на машината се очаква в средата на 2019 г.


още по темата

Кой е най-големият частен самолет в света?

Американската компания Gulfstream ще се опита да вземе лидерската позиция от конкурента си Bombardier Inc.
23.10.2019 / 09:44

Toyota ще прави луноход за Японската космическа агенция

Машината може да превозва хора и трябва да бъде изстреляна през 2029-а година като част от международен проект
13.03.2019 / 01:05

Space X показа първия си междузвезден кораб

Засега компанията планира тестове на суборбиталната модификация на BFR, но в близко бъдеще трябва да се появи и орбиталната версия
11.01.2019 / 11:30

Ричард Брансън: Ще изпратя хора в Космоса до Коледа

Ако Virgin Galactic успее да спази този невероятен срок, компанията ще изпревари Blue Origin и SpaceX
03.12.2018 / 12:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.