Panasonic представи новите си пълнокадрови фотоапарати в София

Компанията навлиза в нов за нея сегмент в партньорство с Leica и Sigma
Panasonic България проведе официално представяне на новите си фотоапарати Lumix S1 и S1R. С двата модела компанията покрива два обширни сегмента – тези на напредналите любители и на професионалистите.

Новата S серия фотоапарати е важна стъпка за Panasonic, тъй като чрез тях тя навлиза в горещия и многообещаващ сегмент на пълнокадровите безогледални решения. Тези фотоапарати вече много успешно се конкурират дори с професионалните DSLR-и (огледално-рефлексни фотоапарати), предлагайки дори някои допълнителни функции. Също така това е единственият сегмет на пазара на фотоапарати, за който анализатори предвиждат по-сериозен ръст през следващите години.

По време на представянето имах възможност да хвана в ръка и да поснимам с двата нови фотоапарата и с няколко обектива. Телата са тежички, около 900 гр. - значително повече от моделите на Sony например, и оставят усещане за нещо стабилно.

Тук трябва да се допълни, че безогледалната технология не води след себе си само възможност за намаляване размера на телата. Размерът на стоящата отпред оптика няма как да бъде намален и за постигане на оптимален баланс между двете вероятно по-масивното тяло дори е плюс. Междувременно Panasonic съвсем откровено се целят високо, което означава и тежки обективи. Един от новите такива е 50мм при бленда 1.4 тежи почти един килограм.

Lumix S1R идва с 47,3-мегапикселов сензор, като към момента това моделът с най-висока резолюция в своя сегмент. Според компанията моделът не насочен към професионалните фотографи.

Lumix S1 пък е с 24,2-мегапикселов сензор и е насочен към по-масовия сегмент на запалените и напредналите любители. От компанията предвиждат модела да стане популярен и сред видеографите.

Засега наборът от оптики за стандарта е ограничен, но стремежът на Panasonic е до 2020 г. да разработи най-малко десет обектива с акцент върху моделите "LUMIX S PRO" и да продължи да разширява продуктовата гама на обективите си от серията S.

За представянето на двата нови фотоапарата от Panasonic България бяха поканили известния фотограф Васил Къркеланов. Споделяйки впечатленията си, той представи свои фотосесии, заснети с фотоапаратите и обективите. Вижте пълен видео запис от събитието:


И двата фотоапарата ползват L-байонета на Leica. През есента Panasonic, Leica и японският производител на обективи Sigma обявиха партньорство и сега вече виждаме първите резултати от него. Работейки заедно трите компании се надяват да се конкурират с навлязлата значително по-рано в тази сфера (на безогледалните пълнокадрови фотоапарати) Sony, както и с имена на като Canon и Nikon които също едва сега започват развитието в сегмента.

Също така от Panasonic обещават да продължават да развиват портфолиото си от фотоапарати с M4/3 сензори. Като доказателство за това се посочва наскоро представеният модел Lumix G90.
още по темата

Canon и Nikon подготвят хибридни фотоапарати

Двете компании разглеждат по различен начин прехода на фотографите към безогледална техника
03.12.2019 / 03:13

Panasonic представи видео-ориентиран пълноформатен фотоапарат

Lumix S1H е първият фотоапарат можещ да снима в 6К резолюция при 24 кадъра в секунда
28.08.2019 / 06:27

Sony представи първия фотоапарат с 61-мегапикселов пълноформатен сензор

Alpha 7R IV ще се появи на пазара през август
25.07.2019 / 03:45

Ricoh: Някои от закупилите безогледални камери ще се върнат към DSLR-ите

Компанията, стояща за Pentax, няма намерение навлиза на безогледалния пазар
21.05.2019 / 11:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.