Създателят на Linux нарече социалните мрежи "болест"

Според него съобщенията не предават интонация, а съдържанието гони печалба вместо качество
Линус Торвалдс, създателят на операционната система Linux, счита Twitter, Facebook и Instagram за "болест". Той обвви това по време на интервю за Linux Journal. Linux стои в основата на най-популярната мобилна операционна система – Android. Във връзка с това Торвалдс е запитан какво би променил в технологичния свят, за чието създаване е помогнал. Отговорът му е: "Социалните мрежи".

"Тая абсолютно отвращение към съвременните социални медии, споделя Торвалдс. Това е болест. По всичко личи, че подтикват към лошо поведение."

По думите му интернет изглажда всички поведенчески подсказки, които обикновено са част от комуникацията. В резултат никой не чува интонацията и оттенъците при произнасяне на думите.

"Лесно е да не бъде забелязан хуморът и сарказмът, но също така е лесно да се пренебрегнат реакциите на събеседника и резултат получавате пламенни пререкания, които просто не биха възникнали при общуване лице в лице", отбеляза още той.

По думите на разработчика същото може да се каже и за електронната поща. Тя обаче е необходима и се използва за по-прагматични цели, за предаване на реална информация, докато в разменяното в социалните мрежи далеч не винаги е истина.

"Целият модел на лайкове и репостове просто е боклучав, продължава Торвалдс. Там няма усилия и няма контрол на качеството. Всъщност всичко е насочено в обратната посока, целта е максимално ниска, налице е кликбайт и неща направени да предизвикват емоционални реакции, често и морално възмущение." Т.нар. Кликбайт е съдържание, чиято цел е да привлича посещения (кликове). Това се прави с цел печалба чрез реклами и често за сметка на качеството и точността на информацията.

Към всичко това се добавя и темата за анонимността. По думите му някои хора бъркат това понятие с конфиденциалността. Те смята, че двете вървят ръка за ръка и за защитата на конфиденциалността трябва да се защитава и анонимността. "Мисля, че това не е правилно. Анонимността в важна ако вие сте информатор, но ако не можете да потвърдите самоличността си, вашите излияния в некоя медийна платформа не трябва да бъдат видими и не трябва да има възможност те да бъдат споделяни, подчертава Торвалдс."

Самият разработчик не присъства в социалните мрежи, въпреки че за кратко е ползвал вече закритата Google Plus, чувствайки че този проек е бил "по-малко безсмислен" от останалите. Той обаче активно ползва електронна поща.

Самият Торвалдс е бил обвиняван в грубо отношение, при комуникацията си с други участници в проекта Linux. Особено страдат онези, чиито интелектуални способности, работа или мотивация се по-ниски от неговите стандарти. Преди няколко години той влезе в спор с разработчик от Intel, който го посъветва да обърне внимание на поведението си, тъй като по този начин отблъсква новаци и обикновени хора да помагат за разработката на Linux.
още по темата

Администрацията в Южна Корея минава на Linux

Причините са предимно икономически
20.05.2019 / 01:31

Intel отваря три лаборатории за тестове на нов клас лаптопи

Проектът Athena има за цел да създаде нов тип тънки преносими комоютри, които да имат най-малко девет часа реална употреба
08.05.2019 / 11:55

Facebook представи план как ще направи изкуствения си интелект по-толерантен

Компанията учи машините да работят за всички еднакво, независимо от цвета на кожата
02.05.2019 / 11:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.