Facebook ще добави секция за новини до края на годината

Марк Зукърбърг отбеляза, че те ще са безплатни, но той може би ще плаща на издателите
Марк Зукърбърг разкри, че може да добави секция за "висококачествени новини" във Facebook, до края на годината. Новата секция ще бъде безплатна за потребителите, макар че социалната мрежа вероятно ще плаща на издателите, чиито статии се използват.

"За мен е важно, че помагаме на хората да получат надеждни новини и че намираме решенията, които ще помогнат на журналистите по света да вършат своята важна работа", коментира Зукърбърг. Според него Facebook може "да има преки отношения с издателите, за да гарантира, че тяхното съдържание е достъпно, ако то наистина е висококачествено". Все пак не е ясно дали социалната мрежа ще плаща директно на медиите (както отказа да направи в миналото) или ще предложи по-голям дял от приходите от реклама.

Изказването на Зукърбърг идва точно навреме, след като миналата седмица от Apple пуснаха своята абонаментна услуга за новини и списания. Неговият план изглежда като опит да се спечели вниманието на потребителите, които искат да бъдат информирани какво се случва по света.

Подобно на Apple социалната мрежа може да привлече редактори, но засега Зукърбърг не е сигурен дали да се позволи на потребителите сами да избират това, което искат да виждат в секцията или това трябва да е задача на служителите. В миналото от Facebook разчитаха на редактори да подбират актуалните теми, но тогава компанията беше обвинена в субективност.

Новата секция с новини вероятно ще работи по същия начин като Watch. Макар че видео клиповете продължават да излизат в News Feed, те могат да бъдат намерени на едно място в секцията Watch.

От Facebook имат и други планове как да подкрепят журналистите, включително компанията обеща да инвестира 300 млн. долара в местни медии и да предостави субсидии за хора с идеи как да се подобри достъпността на новините. Освен това социалната мрежа разполага и с функция за локални новини в стотици градове.
още по темата

Груповите разговори по Skype – вече до 50 човека

Освен това по подразбиране приложението вместо да звъни ще изпраща уведомления
05.04.2019 / 09:47

Нови 540 млн. са жертва на теч на данни от Facebook

Личната информация от профилите е публикувана в облачните сървъри на Amazon
04.04.2019 / 11:52

Facebook премахва 2632 фалшиви профила и страници

Русия, Иран, Македония и Косово са били замесени
27.03.2019 / 03:02

Facebook е съхранявала стотици милиони пароли в незащитен вид

Достъп до тях са имали хиляди служители на социалната мрежа
25.03.2019 / 11:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.