Facebook премахва 2632 фалшиви профила и страници

Русия, Иран, Македония и Косово са били замесени
Войната на Facebook срещу фалшивите профили продължава с пълна сила, пише Engadget. Социалната мрежа е изтрила 2632 профила, групи и страници във Facebook и Instagram. Извършителите са били свързани с Русия, Иран, Македония и Косово, като от компанията подчертават, че не са открили връзка между отделните дейности с изключение на факта, че са използвали подобни тактики.

Повечето от профилите – и по-точно 1907, които са били свързани с Русия – са публикували спам или (в по-малка степен) са засягали политиката на Украйна, включително анексирането на Крим от Русия. 512 профила, групи и страници често са споделяли иранската държавна медия и са подпомагали създаването на напрежение в Близкия Изток. Останалите 212 профила и страници от Македония и Косово лъжливо са представяли "политически общности" в Австралия, Обединеното кралство и САЩ.

В някои от случаите обхватът на тези профили и страници е бил значителен. Около 1,7 млн. души са се присъединили към една или повече групи, свързани с Русия, докато приблизително 1,4 млн. профили са следвали една или повече ирански страници.

Facebook осъзнава, че това далеч не е краят на подобен тип поведение. Социалната мрежа трябва да подобри своята автоматизация, работата на модераторите и сътрудничеството с други институции и организации (като полицията и експерти по сигурността), за да се справи с проблема с фалшивите профили. По-големият от обичайното мащаб на действията предполага, че компанията прави всичко възможно, макар че й предстои още доста работа.
още по темата

Нови 540 млн. са жертва на теч на данни от Facebook

Личната информация от профилите е публикувана в облачните сървъри на Amazon
04.04.2019 / 11:52

Facebook ще добави секция за новини до края на годината

Марк Зукърбърг отбеляза, че те ще са безплатни, но той може би ще плаща на издателите
02.04.2019 / 02:58

Facebook е съхранявала стотици милиони пароли в незащитен вид

Достъп до тях са имали хиляди служители на социалната мрежа
25.03.2019 / 11:33

Как да откриваме фалшиви предложения за регистрация през Facebook

Фалшиви регистрации с Facebook крадат потребителски данни
13.03.2019 / 03:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.