Лабораторията по роботика на Google ще се фокусира върху машинното обучение

Една от разработваните машини е TossingBot
В Google не са се отказали от своята мечта за разработване на роботи, след като компанията продаде Boston Dynamics и преустанови дейността на своите стартъпи в областта, придобити през последното десетилетие. Технологичният гигант разкрива как се е променила програмата и какво може да се очаква от нея, пише Engadget. След като разполага с екипа от Boston Dynamics компанията сега ще се насочи към създаването на машини, които се движат и изглеждат като човек – хуманоидни роботи като Atlas на BD. Новата лаборатория, наречен Robotics at Google, все пак ще се фокусира повече върху софтуерната част – и по-точно върху използването на машинно обучение за създаването на роботи, полезни за ежедневието.

Google работи заедно със специалисти от Масачузетския технологичен институт, от Принстънския и Колумбийския униврситет, за да създаде TossingBot. Роботът може самостоятелно да се научи да вдига и оставя различни предмети в правилните контейнери. В началото механичната ръка не е знаела какво да прави с купчината обекти пред себе си. След 14 часа опити, грешки и анализиране на своите действия най-накрая тя успява да постави правилните предмети в точните контейнери с 85% точност.

От технологичния гигант обясняват, че програмирането на робота правилно да хваща и оставя специфичните предмети – например една отверка може да се постави по различни начини на база на това къде се държи – е изключително трудно. Чрез използване на машинно обучение роботът се учи самостоятелно в движение, а също така се адаптира към новите ситуации. Именно подобен тип машина ще бъде особено полезна в складовете и дистрибуционните центрове, като тези на Amazon или UPS.

Освен по TossingBot Google работи и по създаването на робот, подобен на R2-D2, който използва машинно обучение, за да се придвижва в непознати пространства. Учените също така обучават и набор от механични ръце с пръсти да манипулират обекти чрез дърпане, натискане и въртене.


още по темата

Роботите на Boston Dynamics ще могат да виждат в 3D

Съвсем скоро те ще могат да работят във фабрики
03.04.2019 / 11:32

Google Maps вече позволява на потребители да създават публични събития

А вие си мислехте, че искате само упътвания за посоката
26.03.2019 / 11:55

Microsoft подготвя Xbox без оптично устройство

Конзолата ще е по-евтина от Xbox One S, поддържаща Blue-ray
22.03.2019 / 12:13

Дудъл с изкуствен интелект на Google свири дуети с Бах

Забавата ще се появи по-късно днес и ще остане онлайн за 48 часа
21.03.2019 / 12:24

Google представи облачна геймърска услуга

Компанията ще конкурира Microsoft и Sony със своя нов проект – Stadia
20.03.2019 / 12:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.