Най-интересното от конференцията на Apple

Конференциите на Apple станаха пословични с хардуерни анонси и обновяването на все по-богатата им палитра от устройства. Сега обаче, всичко новообявено беше свързано с нови абонаментни услуги – новинарски, ТВ стрийминг и гейминг. Голямата ябълка обяви и новото си бизнес начинание в лицето на услуга свързана с кредитни карти. Предвид все още вихрещите се скандали свързани със сигурността, всички гореизброени услуги бяха с акцент върху защитата на личните данни, като всеки продукт ще се дистанцира от рекламите, следенето поведението на потребителите и споделянето на данни с рекламодатели. Но нека караме поред...

Apple News Plus

Apple добавят вестници и списания към Apple News, така създавайки Apple News Plus. Абонаментът ще струва 10 долара на месец и вече е наличен за САЩ и Канада. В цената се включва семейното споделяне, като първият месец е напълно безплатен. Още с дебюта си, в Apple News Plus могат да се намерят над 300 вестници и списания, като сред тях са и едни от най-популярните издания, включително The Wall Street Journal и Los Angeles Times.


Apple Card

Съвсем доскоро Apple бяха върли противници както на идеята за кредитни карти, така и за класическите пластики неизменно свързани с тях. Затова и от години се опитват да наложат Apple Pay, макар и с противоречив успех. Сега Тим Кук и компания, следват стъпките на Amazon и представят на сцената Apple Card. За разлика от традиционните кредитни карти, тази ще може директно да се свърже с iPhone и след като е одобрена, да се съхранява дигитално върху Wallet приложението, където ще се съхраняват банковите извлечения, баланса, дати на плащане и т.н. Приложението ще тагва различни локации и магазини, за да помните къде сте направили дадена поръчка. Интересното е, че картата ще генерира нови секретни кодове при всяка следваща покупка. Реално няма да има номер на кредитна карта, CVV код, име или дата на изтичане на картата. Разбира се, ще е възможно да генерирате такива, ако планирате да закупите нещо от магазин, който не поддържа Apple Card. Тези данни, както и цялата информация свързана с покупките, ще се съхраняват локално, за да бъде предотвратено таргетирането от реклами.


Apple Card се подкрепя ексклузивно от Goldman Sachs и Mastercard, които ще предлагат 2 процента кешбек (3 процента за покупки на Apple продукти). Кешбека ще се изплаща ежедневно във вашият Apple Pay акаунт. На практика, картата би трябвало да работи навсякъде, където приемат плащания с Mastercard.
Apple ще предлагат и физически, титаниеви карти, но покупките направени с тези карти ще носят едва 1 процент кешбек. Добрата новина е, че с Apple Card няма да ви се удържат никакви такси – нито за поддръжка, нито месечни или годишни, нито за трансакция, нито при плащане на ПОС (с физическата карта).
Apple Card ще бъде пусната по някое време през лятото.

Най-интересното от конференцията на Apple


Apple Arcade

Тази нова абонаментна услуга е изцяло фокусирана върху игрите и ще работи много тясно с редица разработчици за създаването на интегриран гейминг сървис. Само част от потвърдените разработчици са Хиронобу Сакагучи (Hironobu Sakaguchi – създателят на Final Fantasy франчайза), Ребека Солтсман (Rebekah Saltsman – стои зад инди дивелъпъра и разпространител Finji, добре познати ни с Canabalt и Night in the Woods) и Чарлз Сесил (Charles Cecil – човекът зад емблематичната адвенчър поредица Broken Sword).


Apple Arcade ще включва над 100 игри, които ще бъдат достъпни чрез нова секция в App Store и ще могат да се играят на iPad, iPhone, Mac и Apple TV. Сред потвърдените игри, знаем че са Beyond the Steel Sky, Where Cards Fall, Fantasian, Lifelike, Overland и Oceanhorn 2. Това означава, че тези игри ще са ексклузивни за Apple устройствата. Всяка игра ще може да се играе офлайн, няма да изисква задължителна връзка с Интернет, няма да има никакви микротранзакции, никакво орязано платено съдържание, никакви реклами. Премиум услуга с премиум игри, на все още неизвестна цена, която ще се плаща на месечна база. Също така, можем да очакваме, че всеки месец ще бъдат добавяни нови заглавия към каталога.


И отново, Apple Arcade няма да следи поведението на играчите, като ще поддържа Family Sharing.
Apple Arcade ще дебютира през есента в над 150 държави по света.

Най-интересното от конференцията на Apple


Apple TV Channels

Новият Apple TV ъпдейт ще фокусира вниманието на потребителите към съдържанието на външни мрежи, като HBO, PBS, CBS, Acorn TV, Tastemade и други, без да кара хората да свалят други приложения и да се абонират през тях. Този своеобразен агрегатор на ТВ стрийминг съдържание, се нарича "Apple TV Channels". Потребителите ще могат да избират към кои канали да се абонират и да плащат индивидуално, а не в традиционните пакети наложени от кабеларките. На конференцията не бяха споменати никакви цени в тази насока.

Най-интересното от конференцията на Apple


Apple TV приложението ще получи ъпдейта за Channels през май месец. Приложението за Mac обаче, ще бъде ъпдейтнато по някое време през есента. Apple TV Channels ще може да се гледа на iPhone, iPad, Apple TV и Mac, но няма да е ексклузивна услуга за устройствата на Apple – преди настъпването на лятото, ще се поддържа от редица смарт телевизори, Roku, както и Amazon Fire TV.

Apple TV Channels ще се поддръжа в над 100 държави до края на годината.


Apple TV Plus

В допълнение към Channels услугата за Apple TV, Ябълката разкри и Plus пакета за оригинално съдържание. Отдавна знаехме, че Apple наливат стабилни пари (над 1 млрд. долара) за собствени продукции и именно това ще е платформата, на която ще ги гледаме. За съжаление, компанията не обяви в детайл новата абонаментна услуга, освен името, че ще дебютира през есента и че ще предлага възможност за онлайн и офлайн гледане.


Компанията беше поканила режисьори, актьори и актриси, но не получихме нито един трейлър или тийзър към дадена продукция. А Apple продуцират редица сериали и филми, сред които са сериалите Amazing Stories от компанията на Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) Amblin Entertainment; The Morning Show с участието на Рийз Уидърспуун (Reese Witherspoon) и Дженифър Анистън (Jennifer Aniston); Little America с Кумаил Нанджиани (Kumail Nanjiani); Foundation по едноименния сай-фай епос на Айзък Азимов, зад който стои Дейвид С. Гойер (David S. Goyer); See, с участието на Джейсън Мамоа (Jason Mamoa) и Алфри Удард (Alfre Woodard).

още по темата

Официално: Apple се отказа от безжичното зарядно AirPower

Моделът Galaxy S10 5G се очаква да се появи на пазара до дни
01.04.2019 / 05:44

Apple стартира абонаментни услуги за игри и за списания

Ексклузивни игри и изгоден достъп до "печатни" издания
26.03.2019 / 11:01

Apple представи второ поколение на своите безжични слушалки AirPods

Продуктът вече поддържа безжично зареждане
21.03.2019 / 11:13
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.