Скафандър не по мярка провали първата изцяло женска космическа разходка

Тази седмица трябваше да се състои историческа космическа разходка - изцяло женски екип щеше да извърши мисия извън Международната космическа станция. Новините за събитието бяха разкрити миналата седмица, когато член на наземния контрол сподели в Twitter графика на астронавтите. За съжаление, както NASA отбелязва "графиците и задачите подлежат на промяна" и точно това се случи - планираната космическа разходка ще бъде осъществена от мъж и жена - Ник Хаг и Кристина Кох.

По-рано през месеца, когато Хаг е бил извън станцията с астронавта Ан Макклейн, е имало проблем със скафандъра на жената. Част от него - HUT (Hard Upper Torso), която се поставя в горната част по подобие на тениска, идва в три размера - среден, голям и XL.

н е тренирала в среден и голям размер скафандри и е открила, че средния работи най-добре за нея. На борда на станцията има обаче само два скафандъра среден размер и само един от тях може да бъде приготвен навреме - той е запазен за Кристина Кох. В резултат на това космическата разходка ще бъде извърнешна от Хаг и Кох.

Въпреки, че скафандрите са модулни и могат да бъдат конифигурирани в различни размери, в някои ситуации липсва част, която е от голямо значение за удобството на астронавта. Така че историята ще трябва да почака - преди да видим изцяло женски екип в открития космос.
още по темата

Най-големият самолет извърши първи полет

Машината е с шест двигателя и ще се използва за извеждане на ракети в орбита
15.04.2019 / 11:44

НАСА с ключов ход за мисията "Марс 2020"

Сондата MAVEN, която ще действа като антена и връзка със Земята, приближава червената планета
12.02.2019 / 04:54

Лендър на НАСА публикува селфи от Марс

InSight е изпратил 11 снимки от повърхността на планетата
17.12.2018 / 09:56

НАСА разкри кои компании ще й помогнат да се върне на Луната

Lockheed Martin и няколко други, по-малко известни, са сред избраните фирми
30.11.2018 / 09:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.