Скафандър не по мярка провали първата изцяло женска космическа разходка

Тази седмица трябваше да се състои историческа космическа разходка - изцяло женски екип щеше да извърши мисия извън Международната космическа станция. Новините за събитието бяха разкрити миналата седмица, когато член на наземния контрол сподели в Twitter графика на астронавтите. За съжаление, както NASA отбелязва "графиците и задачите подлежат на промяна" и точно това се случи - планираната космическа разходка ще бъде осъществена от мъж и жена - Ник Хаг и Кристина Кох.

По-рано през месеца, когато Хаг е бил извън станцията с астронавта Ан Макклейн, е имало проблем със скафандъра на жената. Част от него - HUT (Hard Upper Torso), която се поставя в горната част по подобие на тениска, идва в три размера - среден, голям и XL.

н е тренирала в среден и голям размер скафандри и е открила, че средния работи най-добре за нея. На борда на станцията има обаче само два скафандъра среден размер и само един от тях може да бъде приготвен навреме - той е запазен за Кристина Кох. В резултат на това космическата разходка ще бъде извърнешна от Хаг и Кох.

Въпреки, че скафандрите са модулни и могат да бъдат конифигурирани в различни размери, в някои ситуации липсва част, която е от голямо значение за удобството на астронавта. Така че историята ще трябва да почака - преди да видим изцяло женски екип в открития космос.
още по темата

12 проекта ще помагат на NASA да изследва Луната

Иновативните нструменти ще стигнат до лунната повърхност чрез бъдещите полети, които агенцията ще организира през своята програма Commercial Lunar Payload Services
03.07.2019 / 10:41

НАСА разкрива тайните на най-далечния космос, изследван от човека

Космическата агенция публикува първите научни разработки за обекта Ултима Туле в Пояса на Кайпер
17.05.2019 / 06:32

Най-големият самолет извърши първи полет

Машината е с шест двигателя и ще се използва за извеждане на ракети в орбита
15.04.2019 / 11:44

НАСА с ключов ход за мисията "Марс 2020"

Сондата MAVEN, която ще действа като антена и връзка със Земята, приближава червената планета
12.02.2019 / 04:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.