Обявиха финалистите в раздел Професионалисти 2019 Sony World Photography Awards

Световната фотографска организация обяви финалистите за голямата награда в раздел "Професионалисти" в конкурса 2019 Sony World Photography Awards. Изборът на финалистите бе направен анонимно от жури, съставено от водещи световни експерти в областта на фотографията. Също така тази година конкурсният раздел за професионалисти се радва на рекорден брой участия на фотографи от 161 страни.

Специално подбрани от група водещи международни експерти от академичните среди, музеи, издателства, фестивали и медии, въздействащите поредици снимки са избрани сред всички подадени за участие в десетте различни категории. Често взети като част от по-мащабни творби, финалната селекция в раздел "Професионалисти" съдържа серии от пет до десет изключителни кадъра. Всяка серия показва художествено майсторство и опит във фотографските техники, редактирането и визуалното разказване на истории, предоставяйки на публиката завладяващи истории за човечеството и съвременния свят.

Творците-финалисти предлагат своите интерпретации за съвременния свят във всичките му форми и измерения. Много от тях засягат политически въпроси. Например, архитектурните кадри на Даниел Очоа де Олза (Испания) разкриват прототипи за гранични стени, които понастоящем се намират в Сан Диего близо до границата между Мексико и САЩ, а фотоесето на Тоби Биндер (Германия) изобразява повсеместните проблеми, засягащи младите хора в Белфаст, Ирландия и въздействието, което Brexit може да има върху Мирното споразумение от 1998 г. Красотата на природата и въздействието на човека върху нея могат да се видят във въздушните изображения от Етиопия на Кирън Додс (Великобритания), които акцентират върху загубата на 95% от местните гори, както и в творбите на Леа Шретенталер (САЩ), която използва традиционен филм и сребърно-желатинови фотографски процеси за заснемане и отпечатване на образи на спорни инфраструктурни проекти в Хавай, чийто изображения след това обгаря с лазер, оставяйки подобни на белези празни пространства върху снимките.

Избрани са и кадри, разкриващи съдби и места, които иначе биха останали непознати за света: Алис Ман (Южна Африка) показва уникалната и развиваща се субкултура около женските отбори мажоретки с барабани, докато Кохей Уено (Япония) отвежда зрителя в подводния свят на състезателното свободно гмуркане, а Алесандро Грасани (Италия) представя зашеметяващи портрети на женските боксьори на Гома, Демократична република Конго.

Снимка: © Нур Хидаяти Бинти Абдул Рахим, Факултет по творческа мултимедия, Мултимедиен Университет, Малайзия; Заглавна снимка: © Трент Мичъл от Австралия

Снимка: © Нур Хидаяти Бинти Абдул Рахим, Факултет по творческа мултимедия, Мултимедиен Университет, Малайзия; Заглавна снимка: © Трент Мичъл от Австралия


Всички финалисти от раздел "Професионалисти" продължават да се състезават, за да станат победители в отделните категории и за титлата "Фотограф на годината" с награда от 25 000 долара. Второ и трето място във всяка категория също ще бъдат отличени на 17 април, а творбите им ще бъдат показани в изложбата на Sony World Photography Awards 2019 в Лондон, преди тя да отпътува на световно турне.

Надпреварата в раздел "Студенти"

Финалната селекция включва работи на десет студенти от водещи висши учебни заведения от цял свят по темата "Еволюция". Фотографите идват от редица държави, включително Бангладеш, Малайзия, Испания, Аржентина и Канада.

Десетте избрани фотографи печелят фотографско оборудване от Sony и ще летят до Лондон, за да присъстват на церемонията по награждаването на 17 април, когато ще бъде обявен големият победител сред тях, който ще получи фотографско оборудване на Sony на стойност 30 000 евро за своя университет.

Всички избрани във финалната селекция и наградени снимки ще бъдат част от изложбата на 2019 Sony World Photography Awards в Съмърсет Хаус, Лондон.
още по темата

Кои са победителите в Huawei Smartphone Film Festival

Филмите, заснети с P30 Pro, бяха обявени и излъчени в Дома на киното
29.07.2019 / 03:28

Sony представи RX0 II – ново поколение компактна и устойчива камера

Утсройството е размер приблизително на GoPro и предлага голям сензор в устойчив корпус
27.03.2019 / 11:30

Ясни са финалистите в конкурса 2019 Sony World Photography Awards в разделите Любители и Младежи

Състезанието отчита рекорден интерес, победителите ще бъдат обявени на 17 април
05.02.2019 / 04:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.