Facebook е съхранявала стотици милиони пароли в незащитен вид

Достъп до тях са имали хиляди служители на социалната мрежа
Facebook се оказа в епицентъра на пореден скандал, свързан с потребителски данни. Социалната мрежа е съхранявала стотици милиони пароли в нешифрован вид, пише в блога си специалистът по киберсигурност Браян Кребс.

Според негови източници около 20 служители на компанията са имали достъп до масива от между 200 и 600 млн. пароли и потребителски имена, принадлежащи на потребители на Facebook и Instagram. Около 2 хил. инженери от Facebook пък са поискали поради неизвестни причини да им бъдат предоставени сумарно олколо 9 млн. пароли.

От социалната мрежа вече заявиха, че са провели вътрешно разследване, в рамките на което не са установени злоупотреби. Т.е. служителите са искали въпросните пароли във връзка с работните си задължения.

В компанията обаче признават наличието на проблема – още през януари, по време на рутинна проверка, е установено, че някои прали се съхраняват в "обикновен" вид, без да са шифровани или маскирани по някакъв начин. Като причина за това са посочени проблеми с механизма, отговорен за криптирането. В момента проблемът е решен, твърдят от Facebook.

Въпреки, че засега не са известно случаи за теч на пароли извън Facebook, социалната мрежа възнамерява да уведоми милиони потребители на Facebook, Facebook Lite и Instagram, че техните индентификационни данни са били съхранявани в нешифрован вид. От там подчертават, че няма реална необходимост за смяна на пароли.
още по темата

Нови 540 млн. са жертва на теч на данни от Facebook

Личната информация от профилите е публикувана в облачните сървъри на Amazon
04.04.2019 / 11:52

Facebook ще добави секция за новини до края на годината

Марк Зукърбърг отбеляза, че те ще са безплатни, но той може би ще плаща на издателите
02.04.2019 / 02:58

Facebook премахва 2632 фалшиви профила и страници

Русия, Иран, Македония и Косово са били замесени
27.03.2019 / 03:02

Facebook тайно плаща на потребители за пълен достъп до техните данни

VPN приложение, наречено Facebook Research, позволява на компанията да има пълен достъп до цялата смартфон и уеб дейност на включилите се в програмата
30.01.2019 / 03:46

Instagram, Facebook Messenger и WhatsApp ще се слеят в едно

Марк Цукърбърг възнамерява да направи от трите месинджъра един
28.01.2019 / 01:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.