Дудъл с изкуствен интелект на Google свири дуети с Бах

Забавата ще се появи по-късно днес и ще остане онлайн за 48 часа
Google е създала първия дудъл с изкуствен интелект, за да отбележи рождения ден на Себастиан Бах. Интересната програмка може да превърне простите тонове, генерирани от потребителите в майсторско изпълнение в бароковия стил на известния композитор. Дудълът ще се появи по-късно днес (21-и март) и ще предожи на потребителите да изсвирят кратка мелодия в два такта или да изберат от няколко налични. Когато натиснат бутона Harmonize, системта ще използва машинно заучаване, за да предложи версия на тази мелодия, сякаш е композирана от самия Бах.

Три екипа на Google са разботили заедно, за да осъществят този проект - дудъл екипът, Google Magenta (проектът изследва процесите на машинно заучаване при създаването на изкуство, включително музика) и Google PAIR (който се занимава със системи от изкуствен интелект, насочени към хора). За да създадат този дудъл, разработчиците от Google първо са направили алгоритъм за машинно заучаване, който да го захранва. След това те са подали към него 306 хорово хармонизирани произведения от Бах - идеални за целта на задачата, защото включват отделна мелодична част, която бива хармонизирана.


В допълнение към всичко това, целият процес се случва единствено в браузъра и може да бъде достъпван от всяка точка на света и от всеки компютър, телефон или таблет. Ако интернет връзката обаче е прекалено бавна, този дудъл може да разчита на центрове за данни на Google, за да изпълни задачата.
още по темата

Изкуствен интелект създаде нов спорт

Speedgate е базиран на информация от стотици съществуващи спортове
15.04.2019 / 03:37

Лабораторията по роботика на Google ще се фокусира върху машинното обучение

Една от разработваните машини е TossingBot
27.03.2019 / 11:56

Google Doodle учи децата да програмират

Днешният Google Doodle е основан на програмния език за деца Blocks.
05.12.2017 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.