Учени превръщат морската вода във водородно гориво

Океанът скоро може да стане ценен ресурс на възобновяема енергия
Екип от учени в Станфордския университет са намерили начин да създадат водородно гориво от морската вода, пише Engadget. Откритието може да превърне световните океани в потенциален източник на енергия. Според учените електролизата или разделянето на водата на водород и кислород, е обещаващ нов източник на възобновяема енергия. Пред този метод обаче има доста предизвикателства, основното от които е, че само пречистена вода може да се използва в електролизата. Морската вода обикновено води до корозия на системите за разделяне на водата.

За съжаление пречистената вода сама по себе си е в дефицит. Именно затова в Станфорд са опитали да открият начин да използват морската вода, без тя да поврежда устройствата. "Ние едва имаме достатъчно вода за настоящите си нужди в Калифорния", коментират от екипа.

Върху ядро от никелова пяна учените са поставили никелово покритие, създавайки бариера, която забавя разграждането на метала отдолу. Какво се случва без покритието от никел? Устройството за разделяне на водата работи около 12 часа, без да може да издържи корозията от морската вода. С никеловото покритие обаче устройството може да функционира непрекъснато в продължение на повече от хиляда часа.

Все още обаче сме далеч от това да превърнем океанската вода в новия източник на възобновяема енергия. Засега новото откритие е тествано единствено в лабораториите на Станфорд. Но учените се надяват то да бъде първата стъпка към увеличеното използване на водородно гориво.
още по темата

Скоро ще можете да зареждате телефона си на светлината на настолна лампа

Новите устройства събират светлината от вътрешни източници и я превръщат в енергия
18.03.2019 / 10:54

Физици върнаха назад времето с помощта на квантов компютър

Учените са създали такова състояние на системата, което се развива наобратно
14.03.2019 / 08:21

Toyota ще прави луноход за Японската космическа агенция

Машината може да превозва хора и трябва да бъде изстреляна през 2029-а година като част от международен проект
13.03.2019 / 01:05

Електроника може да бъде захранвана с Wi-Fi сигнал

Засега не става дума за смартфони, но по-малки устройства могат да бъдат захранвани "по въздуха"
11.02.2019 / 03:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.