8 дигитални комикса за запълване на свободното време

По нашите ширини останахме настрани от цялата мания по четене и колекциониране на комикси. По времето когато бяха истински популярни, подобни стоки изобщо не се внасяха на нашия пазар, а когато това можеше да се промени, цената им и цялостната настройка, че става въпрос за нещо инфантилно, попречи да се популяризират в България. От години комикс магазините замират на Запад, с постепенното, но явно навлизане на дигиталните комикси. А благодарение на грандиозния успех на Marvel-ските филми, комиксите преживяват своя ренесанс с всичките технологични иновации на пазара. Просто частта с трупането на хартиените носители, вече е в миналото.

Дефиниция на дигиталните комикси

Но какво точно са дигиталните комикси, ще попитате? Това са... ами, комикси, но в дигитален формат. Под шатрата на този термин, попадат дигиталните версии на хартиени издания (да речем, поредицата Spawn), но и изцяло нови и оригинални дигитални заглавия (като Avenger: Back to Basics). Сайтът Comixology – който е собственост на Amazon и към който ще откриете линкове за долуспоменатите комикси – е големият дигитален магазин, с отлични цени (повечето издания са на цената на кутия цигари, че и по-евтини), браузър-базиран четец и разбира се, мобилни приложения.


8 дигитални комикса за запълване на свободното време


Дигиталните комикси позволяват на всички – от абсолютни лаици по темата, до нърдове, да се наслаждават на този вид изкуство както на РС, така и на таблет, смартфон, лаптоп, електронен четец. Дигитални комикси могат да се намерят, както на най-големите DC и Marvel, така и на по-малки издатели, като Boom, Dynamite и Image. И макар голяма част от комиксите да са посветени на супергерои, далеч не всички са такива и могат да се намерят много заглавия посветени на мистерията, хоръра, научната фантастика, трилъра, комедията. Дигиталните комикси могат да предложат по нещо на всекиго.

Дигиалните комикси, които трябва да следите

Сега, ако се чудите кои дигитални комикси си струват, попаднали сте на правилното място. Заглавията по-долу не са най-добрите сред най-добрите или вечни класики, а по-скоро актуална колекция от истински качествени продукти, които си струва да притежавате и да следите излизането на всеки нов брой

Daredevil (2019)

Авторът Чип Здарски (Chip Zdarsky) е един от най-важните кадри на Marvel комиксите през последните години, пишейки доста добрите Invaders и Marvel Two-in-One. Сега придава уникалния си стил на Matt Murdock в новата поредица за Daredevil. Тези комикси продължават историята на Mayor Fisk, същевременно запознавайки новите читатели на Daredevil със спомени, които наподобяват класиката на Франк Милър (Frank Miller) Man Without Fear.


8 дигитални комикса за запълване на свободното време

Doomsday Clock

Придобилата култов статут мини-поредица на Алън Мур (Alan Moore) и Дейв Гибънс (Dave Gibbons) Watchmen е една от дефинитивните комикс истории. Doomsday Clock е директно продължение на Watchmen в 12 издания от автора Джеф Джонс (Geoff Johns) и художника Гари Франк (Gary Frank). Двамата правят немислимото и продължават апокалиптичната параноя на поредицата, същевременно внедрявайки героите на Watchmen сред DC Universe.


8 дигитални комикса за запълване на свободното време

The Immortal Hulk

Това не е Големият Зелен от Marvel Cinematic Universe. Авторът Ал Еуинг (Al Ewing) и художникът Джо Бенет (Joe Bennett) пренаписват алтер егото на Bruce Banner и го превръщат не в симпатичен супергерой, а в чудовище, което се появява през нощта и пълзи сред сенките, за да възнесе отмъщението си сред най-лошите представители на човечеството. Резултатът е изненадващо добър и често напомня на моралните сай-фай истории от The Twilight Zone или хорър историите на EC Comics. Само ще споменем, че заглавието The Immortal Hulk идва от факта, че дори Banner да умре, звярът ще продължи да живее.


8 дигитални комикса за запълване на свободното време

Kill or be Killed

Писателят Ед Брубейкър (Ed Brubaker) и художникът Шон Филипс (Sean Phillips) са екип спечелил призванието на критиката и публиката с Criminal, The Fade Out, както и Fatale. Kill or be Killed е отчасти психологически трилър, отчасти хорър история, фокусирана върху младеж склонен към самоубийство, който се опитва да избяга от ежедневните си мъки. Оцелявайки след поредния опит за самоубийство, Dylan открива, че единственият начин да продължи да живее е, като убива лоши хора. Но дали тези чудовищни мисли са наистина в главата му или са нещо повече?


8 дигитални комикса за запълване на свободното време

Marvel Comics Presents

Изминаха 80 години от дебюта на Marvel Comics #1 и сега компанията възкресява поредицата по интересен начин. Marvel Comics Presents запазва формата на антология, като всеки брой отдава почит на различно Marvel десетилетие, включвайки герои и истории от конкретен времеви период. Така за пример, първият брой е ориентиран около 40-те години на миналия век и съдържа кратки истории за Wolverine по времето на Втората световна война и Namor, който си има вземане-даване с атомна бомба.


8 дигитални комикса за запълване на свободното време

Man and Superman

Man and Superman е уникална творба. Това е един кадър, но разгърнат на 100-страници! Цялото нещо идва от ума на комикс ветерана Марв Улфман (Marv Wolfman) и е трябвало да влезе в спряната поредица Superman Confidential в периода 2006-та – 2009-та. Но така и не влиза. Докато не минава цяло десетилетие и Man and Superman не бива изваден от задния джоб на DC. Спокойно можем да кажем, че си е струвало чакането. Гигантският комикс е хроника на първите дни на Clark Kent сред Metropolis и приобщаването му като репортер, но и като герой.


8 дигитални комикса за запълване на свободното време

Savage Sword of Conan

Savage Sword of Conan е спин-оф поредица на Conan the Barbarian (2019). Новите комикси се пишат от Джери Дюган (Gerry Duggan), а артът е дело на Рон Гарни (Ron Garney). Savage Sword of Conan започва с история в пет части, в която добре познатият ни варварин открива сандък с древно съкровище, който крие много и мистериозни тайни. Освен, че Conan комиксите процъфтяват в момента, добрата новина за феновете е, че Savage Sword of Conan излиза два пъти в месеца.


8 дигитални комикса за запълване на свободното време

The Seeds

Комикс ветераните Ан Ноценти (Ann Nocenti – Daredevil, Catwoman) и Дейвид Ая (David Aja – Hawkeye, Immortal Iron Fist) завъртат историите за извънземни нашественици по уникален начин. В The Seeds, скрита извънземна сила има задачата да изтрие човечеството от лицето на планетата, като ги запрати към Zone B – беззаконна, свободна от технологии област, изпълнена с мистериозни събития. Но The Seeds не е история за сай-фай оръжия, летящи чинии и зелени човечета. А по-скоро акцентира върху тежки теми, като отпечатъка, който оставя човечеството върху природата, заблуждаването на широката аудитория и конспиративните теории.


8 дигитални комикса за запълване на свободното време

още по темата

(февруари) Светът на стрийминга – актуалните сериали, филми, стенд-ъп

Светът на киното остава фокусиран върху изминалата година в очакване на Оскарите...
01.02.2019 / 10:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.