Скоро ще можете да зареждате телефона си на светлината на настолна лампа

Новите устройства събират светлината от вътрешни източници и я превръщат в енергия
Соларната енергия вече се прилага широко и можете лесно да намерите соларни зарядни устройства за вашия телефон, навиващи се соларни панели и т.н. Повечето от нас обаче прекарват своето време на закрито с минимално излагане на светлина. Но скоро ще бъде възможно да зареждате устройствата си, използвайки светлината от вътрешни източници като настолните лампи, пише Digital Trends.

Група японски учени работят по технология, наречена органични фотоволтаични системи (OPVs), които имат именно такова предназначение. Екипът е разработил специални устройства, които събират светлината от вътрешни източници и могат да я превърнат в енергия. Той е използвал OPV системи – вид органични соларни клетки, които абсорбират светлината и я превръщат в електричество – и след това са ги настроили, така че да абсорбират изкуствена светлина вместо слънчевите лъчи.

OPV системите също така имат предимството да бъдат леки, тънки и гъвкави, което означава, че те могат потенциално да се приложат на всякакви повърхности и да зарежда широко разнообразие от устройства. Ефективността на тези системи също така е по-добра, отколкото може би очаквате – 16% ефективност при бяло LED осветление, което ги прави съизмерими с ефективността на повечето соларни панели, абсорбиращи енергия от слънцето.

Разбира се потребителите все пак трябва да използват електричество, за да зареждат своите източници на светлина, така че подобни панели няма да намалят особено цялостната консумация на енергия. Но ако лампите ще бъдат така и така включени, то допълнителната светлинна енергия може да се използва за задоволяване на по-малки енергийни нужди като зареждане на телефон.

Системата, тествана от екипа, представлява набор от панели със сравнително малка активна зона, така че да може да се постави на бюро. Те произвеждат напрежение от 4,2 волта, което е доста близко до зарядните за телефони от 5 волта. Произведената енергия обаче не е достатъчна за редовно използване. Така че не очаквайте да можете да зареждате своя телефон от настолната лампа поне засега, но може би в бъдеще широко ще се използват вътрешни "соларни" панели.
още по темата

Учени превръщат морската вода във водородно гориво

Океанът скоро може да стане ценен ресурс на възобновяема енергия
19.03.2019 / 11:18

Физици върнаха назад времето с помощта на квантов компютър

Учените са създали такова състояние на системата, което се развива наобратно
14.03.2019 / 08:21

Електроника може да бъде захранвана с Wi-Fi сигнал

Засега не става дума за смартфони, но по-малки устройства могат да бъдат захранвани "по въздуха"
11.02.2019 / 03:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.