Физици върнаха назад времето с помощта на квантов компютър

Учените са създали такова състояние на системата, което се развива наобратно
Физици от Русия, САЩ и Швейцария са накарали облачен квантов компютър на IBM да се върне с част от секундата назад в миналото, "нарушавайки" втория закон на термодинамиката, съобщи Scientific Reports. Учените са създали такова състояние на системата, при което само се развива наобратно.

Обединявайки два или три кюбита те са напълнили клетките на машината с определен набор от числа и са започнали да ги манипулират така, че хаоса в квантовата система е започнало бързо да нараства. Когато ентропията е достигнала определено ниво, управлението на кюбитовете е било поето от друга програма, която ги е превела в такова състояние, че по-нататъшното им развитие е било в посока ред, а не безпорядък. В резултат кюбитовете за момент са се върнали в изходното си състояние.

Един от постулатите на съвременната физика е, че времето във Вселената се движи изключително и само в едно направление – от минало към бъдеще. Преди три години обаче учени установиха, че това правило може да се нарушава на квантово ниво. След това с помощта на уравнението на Шрьодингер те са изчислили дали електрон, намиращ се в празно пространство, може за миг да се върне в миналото. Оказало се е, че частицата действително може да се върне в състояние, в което се е намирала преди няколко мига.

Подобни събития обаче са крайно редки. Вероятността това да се случи е се изчислява на приблизително един път за цялото съществуване на вселената. При това времето, което може да бъде "превъртяно" назад, е едва 0,06 наносекунди.

Експериментите на учените са се увенчали с успех при едва 80% от случаите за две клетки от паметта и 50% за тройки кюбитове. В скоро време екипът планира да разработи по-ефективни алгоритми, които да позволят манипулиране на състоянието на по-голямо количество кюбитове.
още по темата

Руската Росатом стартира мащабен проект за създаване на квантов компютър

Очаква се разработката да отнеме пет години
12.11.2019 / 11:22

Учени превръщат морската вода във водородно гориво

Океанът скоро може да стане ценен ресурс на възобновяема енергия
19.03.2019 / 11:18

Скоро ще можете да зареждате телефона си на светлината на настолна лампа

Новите устройства събират светлината от вътрешни източници и я превръщат в енергия
18.03.2019 / 10:54

Защо все повече хора смятат, че Земята е плоска?

Повечето клипове в YouTube са препоръчани, след като преди това потребителите са гледали други такива, свързани с конспирации
18.02.2019 / 04:48
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.