Как да бъдем анонимни в интернет

Подробен гид за тотално скриване на дигиталната самоличност
Възможно ли е да бъдем анонимни онлайн? Това е въпрос, който все повече интересува потребителите и за радост отговорът е "да". Разбира се, има определени условия и не винаги изпълнението им е лесно. Дигиталните идентичности на потребителите се следят ежеминутно от десетки приложения и услуги, в които те са вписани, а повечето от тези приложения и услуги изискват специални стъпки, за да прекратят шпионирането, ако изобщо това е възможно.

Въпреки всичко това, все пак е възможно потребителите да имат анонимен и защитен мейл и това съвсем не е толкова трудно. Дори тогава обаче е много лесно да се логнете в мейла си преди да сте подсигурили връзката, за да бъдат записани и изпратени данните ви към трети страни.

С този кратък материал ще ви помогнем да предприемете нужните стъпки, за да имате сигурна и напълно анонимна мейл кореспонденция.

Стъпка 1: Набавете си анонимна работна среда

Най-доброто, което можете да направите, ако искате да останете анонимни в Интернет, е да се сдобиете с отделна среда за работа, която да използвате само за чувствителни задачи. По този начин ще можете да имате напълно анонимен профил, който да използвате както намерите за добре.

Ето няколко опции:
Tor Project
Ниво на защита 1:
Инсталирайте браузъра TOR на USB флашка. Ако не се криете от правителството на САЩ, ФБР, мафията или казано по друг начин, разкриването на акаунта ви няма да доведе до края на света, тогава TOR стартиран от USB може да е напълно достатъчен метод за вас. TOR браузърът е версия на Mozilla Firefox, която се свързва към анонимната мрежа TOR чрез нещо, наречено the onion router. Най-просто казано, системата прекарва връзката през различни точки преди да ви свърже към интернет, което скрива реалния ви IP адрес и прави проследяването много по-трудно. Като добавка, TOR браузърът не пази история на отворените сайтове, въведени пароли и друга подобна информация.

Как да бъдем анонимни в интернет

Ниво на защита 2:
Технологично по-напредналите потребители могат да изберат операционна система, която е насочена към защита на личната информация, като дистрибуцията на Linux - Tails. Тя се зарежда от USB флашка и на практика ви осигурява нещо подобно на отделен анонимен компютър, на който да извършвате по-важните и изискващи сигурност задачи.

Ниво на защита 3
Ако сте от най-параноичните потребители или откриването на самоличността ви може да доведе до животозастрашаващи ситуации, предвидете отделно физическо устройство, което да използвате за тайната си идентичност. Хубаво е да платите този лаптоп с кеш, за да не оставите следи. На него трябва да инсталирате криптирана версия на Linux, ако все пак не можете без Windows, постарайте се да го ползвате само с локален акаунт, да изключите всички опции за следене и докладване на сервизна информация и не използвайте дигиталния асистент Cortana.

Стъпка 2: Местоположение

Не е препоръчително да достъпвате тайната си самоличност от работа или от къщи. Това е лоша идея, защото може да разкрие IP адреса, който от своя страна да свърже дигиталното ви "аз" с реалното. За анонимните си дейности използвайте публични Wi-Fi мрежи в библиотеки, кафенета и други подобни обекти. Ако държите да сте наистина подсигурени, уверете се, че тези локации са далеч от местата, които посещавате ежедневно.

Как да бъдем анонимни в интернет

Допълнителен съвет: има много устройства, които могат да ви издадат. Ако планирате да останете анонимни - изключете телефона си и извадете батерията. Ако това е невъзможно, просто оставете неподсигурените устройства у дома и вземете със себе си само сигурните.

Стъпка 3: Използвайте TOR или VPN

След като вече сте на място, което е далеч от работата ви, дома ви и обичайните места, на които ходите, е време да се свържете в интернет. За целта трябва да използвате TOR мрежата или качествена VPN услуга. Ако вече използвате браузъра TOR през USB флашка, можете да пропуснете тази стъпка - вече сте я изпълнили. За остналите - все пак съветваме да използвате TOR, защото услугата е така организирана, че не се налага да се доверявате никому. При VPN доставчиците винаги има риск техните сървъри да бъдат компрометирани или те да използват информацията ви неправомерно, колкото и да е уважавана, популярна и скъпа тази услуга.

Ако все пак ви се налага да ползвате VPN - изберете услуга, която приема плащане в брой, за да не оставите допълнителни следи като данни за кредтина карта.

Допълнителен съвет: Имайте предвид, че ползвайки TOR браузъра, само той е свързан през криптираните сървъри и точки на услугата. Ако стартирате Spotify десктоп приложение например, то ще мине по съвсем регулярни канали и ще ви направи уязвими.

Стъпка 4: Изберете напълно анонимна криптирана мейл услуга

Такива съществуват и лично аз използвам чудесната ProtonMail услуга, която предлага криптиране от край до край, съобщения, които се самоунищожават след известно време, както и версия, която работи в TOR среда. Сървърите на тази поща се намират в Швейцария, а самата тя е разработена от учени от CERN. Това означава, че е малко вероятно някое правителство да прати баретите, които физически да изземат сървърите на услугата с цел... каквато всъщност е угодно на въпросните власти.

Как да бъдем анонимни в интернет

Стъпка 5: Запомнете тези допълнителни съвети и ги използвайте

След като сте създали своята отделна анонимна среда и използвате TOR на отделна подсигурена машина, свързали сте се в интернет през публична мрежа далеч от дома и работата си, имате анонимен мейл, е време за малко практически съвети. Все пак и най-сигурната среда не може да ви помогне, ако просто напишете кой сте в криптирания си мейл или по друг начин издадете самоличността си.

Как да бъдем анонимни в интернет

1. Избягвайте всякаква информация, която може да разкрие самоличността ви. Никога не споделяйте нищо, свързано с реалния си личен живот, ако можете да го избегнете.

2. Запомнете наизуст потребителските имена и пароли за анонимния си мейл - никога не ги поставяйте в услуги за съхранение на пароли. Не ги използвайте на други устройства, освен вече подсигурените.

3. Последно и най-важно - не използвайте всички гореописани методи за незаконни и нелегални действия. Колко и добра защита да имате, властите разполагат с по-добра, повярвайте. Този гайд има за цел да ви защити от зложелатели, а не да ви превърне в един от тях.
още по темата

Слабост излага на риск милиони смартфони

Оглеждайте се за спешни ъпдейти, ако ползвате някое от изброените устройства
07.10.2019 / 10:55

В САЩ искат да забранят шифроването в WhatsApp, Telegram и др.

Администрацията на президента търси забрана на пълното криптиране в месинджърите
03.07.2019 / 12:24

Чрез Tor и Firefox могат да се хакват компютри с Windows, Linux и macOS

Атаките вече са налице, както и необходимите пачове
21.06.2019 / 01:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.