Учени дадоха инфрачервено зрение на мишки, хората са следващите

Чрез експеримента мишките са били способни да "видят" инфрачервена светлина с дължина на вълната 980 нанометра
Чрез инжектиране на наночастици директно в очите на мишки, учените са дали възможност на гризачите да виждат дължини на вълните в инфрачервения спектър. Постижението е много важно, особено с оглед на факта, че подобна техника би могла да се приложи и при хора.

Изследователският екип, воден от Тиан Ксе от Университета по наука и технологии на Китай и Ганг Хан от Масачузетското училище по медицина, са модифицирали зрението на мишки, така че опитните субекти са могли да виждат в близкия инфрачервен спектър (NIR). В допълнение към това, мишките са запазили и нормалното си зрение в останалия видим спектър. Това е постигнато чрез инжектиране на наночастици в очите на гризачите, а ефектът е продължил около 10 седмици без сериозни странични ефекти и последици.

Наночастиците, които са в основата на експеримента, функционират заедно със зрителния апарат на мишките и "конвертират" инфрачервена светлина във видим спектър. Разтвор, съдържащ тези наночастици, е бил инжектиран в очите на гризачите, след което частиците са се прикрепили към фоторецепторите в ретината на мишките. След това постъпващата в наночастиците инфрачервена светлина е била конвертирана във видима и изпратена към собствените рецептори в очите. Наночастиците са останали захванати към фоторецепторите за 10 седмици.

Учени дадоха инфрачервено зрение на мишки, хората са следващите

По принцип зрението на мишките (и хората) е способно да възприеме дължини на вълните от 380 до 740 нанометра. Чрез експеримента мишките са били способни да "видят" инфрачервена светлина с дължина на вълната 980 нанометра, която е била конвертирана от наночастиците в 535 нанометра или цвета зелено. На практика резултатът е подобен на това, което хората биха видели с очила за нощно виждане.

Учените казват, че човешкото око е достатъчно сходно с това на мишките, за да може същата техника да се приложи и при хора. Голям потенциал подобна технология най-вероятно ще намери във военната индустрия, преди да достигне до широката общественост, ако това изобщо се случи.

още по темата

Toshiba създаде уред, диагностициращ 13 вида рак с точност 99%

Машината тества капка кръв, очаква се изследването да струва под 325 лв.
28.11.2019 / 01:56

3D принтер печата пиезоелектрично фолио за гъвкава електроника

Пиезоефектът от изготвеното по такъв начин фолио е далеч по-силен от този в традиционната керамика
19.09.2019 / 08:31

Импулсна технология размразява прозорци за секунда

Ако екипът на университетите UIUC и Kyushu University успее докрай в своите опити, скоро може да забравим досадното чистене на прозорците на автомобила посред зима
03.09.2019 / 02:13

Безплатен абонамент към Уча.се с таблети от VIVACOM

Компанията се стреми да направи дигиталното образование още по-достъпно
30.08.2019 / 02:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.