Учени дадоха инфрачервено зрение на мишки, хората са следващите

Чрез експеримента мишките са били способни да "видят" инфрачервена светлина с дължина на вълната 980 нанометра
Чрез инжектиране на наночастици директно в очите на мишки, учените са дали възможност на гризачите да виждат дължини на вълните в инфрачервения спектър. Постижението е много важно, особено с оглед на факта, че подобна техника би могла да се приложи и при хора.

Изследователският екип, воден от Тиан Ксе от Университета по наука и технологии на Китай и Ганг Хан от Масачузетското училище по медицина, са модифицирали зрението на мишки, така че опитните субекти са могли да виждат в близкия инфрачервен спектър (NIR). В допълнение към това, мишките са запазили и нормалното си зрение в останалия видим спектър. Това е постигнато чрез инжектиране на наночастици в очите на гризачите, а ефектът е продължил около 10 седмици без сериозни странични ефекти и последици.

Наночастиците, които са в основата на експеримента, функционират заедно със зрителния апарат на мишките и "конвертират" инфрачервена светлина във видим спектър. Разтвор, съдържащ тези наночастици, е бил инжектиран в очите на гризачите, след което частиците са се прикрепили към фоторецепторите в ретината на мишките. След това постъпващата в наночастиците инфрачервена светлина е била конвертирана във видима и изпратена към собствените рецептори в очите. Наночастиците са останали захванати към фоторецепторите за 10 седмици.

Учени дадоха инфрачервено зрение на мишки, хората са следващите

По принцип зрението на мишките (и хората) е способно да възприеме дължини на вълните от 380 до 740 нанометра. Чрез експеримента мишките са били способни да "видят" инфрачервена светлина с дължина на вълната 980 нанометра, която е била конвертирана от наночастиците в 535 нанометра или цвета зелено. На практика резултатът е подобен на това, което хората биха видели с очила за нощно виждане.

Учените казват, че човешкото око е достатъчно сходно с това на мишките, за да може същата техника да се приложи и при хора. Голям потенциал подобна технология най-вероятно ще намери във военната индустрия, преди да достигне до широката общественост, ако това изобщо се случи.

още по темата

3D принтер печата пиезоелектрично фолио за гъвкава електроника

Пиезоефектът от изготвеното по такъв начин фолио е далеч по-силен от този в традиционната керамика
19.09.2019 / 08:31

Импулсна технология размразява прозорци за секунда

Ако екипът на университетите UIUC и Kyushu University успее докрай в своите опити, скоро може да забравим досадното чистене на прозорците на автомобила посред зима
03.09.2019 / 02:13

Безплатен абонамент към Уча.се с таблети от VIVACOM

Компанията се стреми да направи дигиталното образование още по-достъпно
30.08.2019 / 02:20

Крачка напред към създаването на най-големия телескоп

Този месец екипът, работещ по Giant Magellan (GMT), завърши втория от седемте първични огледални сегмента
01.08.2019 / 11:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.