Digit може би е бъдещето при хуманоидните роботи, доставящи пица

Новият модел на Agility Robotics впечатлява с футуристичен и елегантен дизайн
Agility Robotics представи нов модел, който става част от престижния клуб на хуманоидните роботи, пише Engadget. Digit е първият двуног робот на компанията, който има свободата да прави различни движения с ръцете си. Той може да ги използва за баланс, да отваря врати, да вдига кутии до около 20 кг или дори да ги хваща при падане. Digit също така разполага с футуристичен индустриален дизайн, който е доста по-елегантен в сравнение с другите хуманоидни ботове като известния Atlas на Boston Dynamics.

Agility Robotics е стартъп, който започва от катедрата по роботика в Орегонския държавен университет, подобно на зараждането на Boston Dynamics в MIT през 1992. Компанията не пусна видео клип на робота, но двуногата система изглежда близка до последния модел, Cassie, който може да се види по-долу. За разлика от този робот, който не можеше да вижда и се ориентираше чрез усещане, Digit има интегрирани сензори, включително система LiDAR. Освен това последният модел разполага и с напълно нова система за контрол, която ще му позволи да се движи в пълни стаи или по стълби.От компанията отбелязват, че имат големи планове за хуманоидния робот в сферата на доставките, телеприсъствието, развлечението и други. "Тяхното значение може да бъде също толкова голямо, както автомобилите промениха начина на живот и дори моделите на движение и строителството в градовете. Тези работи обещават да трансформират логиската и извършването на доставки", допълват от Agility Robotics. Със сигурност ще мине още известно време, преди роботи като Digit да помагат в доставките на пица и на поръчки от Amazon и други онлайн сайтове. Без съмнение обаче те ще намалят необходимостта от използване на превозни средства и автономни роботи на колела.

В средата на 2019 ще стане ясно на каква цена ще се продава роботът, като се очаква първите доставки да стартират в началото на следващата година. От компанията изтъкват, че са разработили Digit за много по-голяма аудитория от потребители, така че да могат да се изследват по-широките приложения на устройството.
още по темата

Учените в MIT са открили по-малки невронни мрежи, които са по-лесни за обучение

Чрез тях ще могат да се намалят разходите и времето за обучение
07.05.2019 / 12:47

Четириногият робот Mini Cheetah може да прави салта

Създателите му работят върху това всеки път да се приземява на крака
10.04.2019 / 03:29

Роботите на Boston Dynamics ще могат да виждат в 3D

Съвсем скоро те ще могат да работят във фабрики
03.04.2019 / 11:32

Система учи машини да работят с непознати за тях предмети

Тя позволява на роботите да манипулират обекти, които виждат за първи път
18.03.2019 / 10:28

LIKU е корейски робот, който обещава да запълни празнината в сърцето ви

Поредният кибер, екипиран с тон технологична емпатия, ще дебютира на MWC след броени дни
14.02.2019 / 10:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.