Qualcomm създава пътна карта за автономните коли на бъдещето

В основата са новият Wi-Fi 6 стандарт и 5G свързаността
Видео с ултрависока дефиниция, още по-точен GPS, 5G свързаност – това са само част от нашумелите модерни технологии. Qualcomm ги събира в един единствен чип за автомобили. Вчера компанията представи второ поколение Connected Car Reference Platform и чипа QCA6696, като се очаква именно те да свържат днешните обикновени коли с автономните центрове за забавление на бъдещето. И в основата на всички тези технологии са новият Wi-Fi 6 стандарт и 5G свързаността.

"Ние вярваме, че нашите нови платформи Snapdragon Automotive Platforms ще помогнат да преведем автомобилите в ерата на 5G, предлагайки висока скорост на свързване, навигация на ниво платно, интегрирано C-V2X решение за по-голяма пътна безопасност за колите и транспортната инфраструктура. С тези нови безжични решение ние искаме да подкрепим производителите на автомобили, Tier-1 и потребителите на крайпътната инфраструктура, докато те разработват по-бързи, по-сигурни и разнообразни продукти за следващото поколение свързани превозни средства", коментират от компанията.

Всъщност скоростта на мрежата не е единственото, което ще се подобри при колите на бъдещето. Например от Qualcomm споменават навигация на ниво платно. От години компанията работи върху по-прецизно решения за позициониране от GPS. Модерният GPS като цяло е точен до няколко метра, което е приемливо при разглеждането на карта и ориентирането къде трябва да се завие. Но той определено не е достатъчно добър, за да насочи превозното средство в правилната лента на магистралата.

За да подобри това Qualcomm разчита на своите съществуващи патенти. Компанията събира данните от GNSS сателитите чрез VEPP (или точно позициониране с подобрена видимост). Всъщност се използват изображенията от съществуващите видео камери, за да се определи точната локация на дадена кола. Автономните автомобили също така ще трябва да комуникират помежду си, както и със знаците "Стоп", светофарите и цялата останала пътна инфраструктура. От Qualcomm подчертават, че крайната стойност не се очаква да бъде особено висока, тъй като повечето необходими елементи вече са налични.

Това обаче не е всичко. Съвсем скоро ще можете да отключвате колата си със смартфон, а гривната, следяща вашия сърдечен ритъм, ще споделя информацията с автомобила, за да се гарантира, че сте будни и съсредоточени. Оказва се, че бъдещето е доста по-близо, отколкото сме очаквали.
още по темата

MWC 2019: HTC представи умно домашно устройство с 5G и Snapdragon 855

HTC 5G Hub работи като рутер да се свързва с телевизора и да играе ролята домашен умен екран
26.02.2019 / 01:35

MWC 2019: Блокчейн телефонът на HTC - Exodus 1 вече се продава свободно

На пръв поглед Exodus 1 изглежда като обикновен смартфон от високия среден клас с прозрачен гръб.
26.02.2019 / 11:57

MWC 2019: Oppo показа смартфони с 10x увеличение на камерата и поддръжка на 5G

Засега става въпрос само за прототипи
26.02.2019 / 08:17

Qualcomm представи първия жизнеспособен 5G модем

Snapdragon X55 поддържа едновременно всички известни инкарнации на 5G и предлага 4G LTE, 3G, 2G и CDMA
19.02.2019 / 04:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.