Електронен микроскоп снима видео на атомно ниво

Устройството подава данни с обем 4TB в минута
Лаборатория "Лорънс Бъркли" към Департамента по енергетика на САЩ е разработила нов електронен детектор, способен да записва изображения на атомно ниво далеч по-бързо от всички свои предшественици. Едно от приложенията на новата технология е да ни позволи по-добре да разберем какво имено се случва на най-ниско ниво в батериите и в частите на микрочиповете, с цел да се предотвратят повредите в тези елементи.

Електронният микроскоп успява да разкрие дефектите още на атомно ниво. В момента това е най-бързият възможен детектор, което открива нови перспективи пред електронната микроскопия. С негова помощ вече ще сме в състояние да записваме изображения 60 пъти по-бързо от всичко виждано досега, и дори да записваме непрекъснато видео от експериментите, вместо да разчитаме на отделни периодични изображения.

Този електронен детектор предоставя на камерата 4D данни с обем 4TB за минута. "Което е равностойно на това да гледате едновременно 60 000 филма във формат HD" отбелязва Питър Ерсиус - учен от отдела за Молекулярни изследвания към Лаборатория Бъркли. Той е част от екипа натоварен с изграждането на интерфейс между микроскопа и суперкомпютрите на лабораторията, който да позволява обработката на постъпващото количество информация.

Самото качество на данните означава, че вече сме в състояние да запишем поведението на отделните електрони по време на експериментите. "С помощта на тези наистина огромни като количество данни, вече ще можем да осъществяваме "виртуални" експерименти с една и съща проба без да ни се налага да извличаме нови данни при различни условия" казва Джим Систън, също от научния екип, разработил микроскопа.

още по темата

IBM създаде нов вид памет с размер на атом

Един меден атом може да съхранява по четири бита информация
21.11.2018 / 06:07

Япония включва най-новия си суперкомпютър в проект за изследване на ядрения синтез

Най-висшата система в Cray XC50 ще бъде свързана с швейцарския Национален суперкомпютърен център Piz Daint
20.03.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.