Служители на Microsoft протестират срещу договор на компанията с армията на САЩ

"Не сме постъпили, за да разработваме оръжия", пишат разработчици в отворено писмо
Служители на Microsoft, работещи върху шлема за добавена реалност HoloLens, поискаха от компанията да "преустанови разработването на всякакви и всички оръжейни технологии". Реакцията идва, след като гигантът спечели договор на стойност 479 млн. долара за доставка на HoloLens устройства за Въоръжените сили на САЩ.

Група служители в компанията са изпратили отворено писмо озаглавено "HoloLens за добро, а не за война" до нейния главен изпълнителен директор, Сатя Надела, и президента, Брад Смит. "Отказваме да разработваме технологии за война и потисничество, пишат разработчиците. Притеснение сме, че Microsoft работи за предоставяне на военни технологии на Американската армия, помагайки на правителството да "увеличи смъртността ѝ, използвайки изгражданите от нас инструменти. Не сме постъпили, за да разработваме оръжия и настояваме да имаме думата за това как се използват резултатите от нашия труд."

През есента Брад Смит написа блог пост, в който защити военните партньорства на Microsoft. Там той сподели, че иска хората, които защитават САЩ да имат достъп до най-добрите технологии. По думите му разработчиците, които по някаква причина не искат да работят върху даден проект, могат да се прехвърлят.

Това обаче явно не е достатъчно за въпросната група от служители. "Kомпанията вече е доставяла технологии за военните, но никога не е преминавала границата за разработка на оръжия, пише още тяхното писмо. С този договор обаче това е факт. Използването на HoloLens в системата IVAS (Integrated Visual Augmentation System – Интегрирана система за визуално подпомагане) е предназначено да помогне на хората да убиват. Тя ще бъде разгърната на бойното поле и превърне бойните действия в симулирана "видео игра", допълнително отвличайки войниците от мрачната реалност кръвопролитието."

Писмото бе публикувано в Twitter в петък:

още по темата

Ядрените сили на САЩ пенсионираха 8-инчовите дискети

Доскоро американски военни ползваха системи от 70-те години на миналия век
23.10.2019 / 08:40

Google спря лиценза за Android и прекратява взаимоотношения с Huawei (допълнена)

Приложенията и услугите на компанията ще продължават да работят на вече наличните устройства на Huawei и Honor
20.05.2019 / 11:16

НБА с приложение за добавена реалност

Баскетболната асоциация и Magic Leap дават възможност на феновете да гледат едновременно мачовете на живо, повторения и акценти в множество виртуални "екрани"
26.03.2019 / 02:44

Microsoft ще доставя шлемове за добавена реалност на армията на САЩ

Военните HoloLens устройства ще предлагат нощно виждане и ще следят жизнените показатели на войника
23.01.2019 / 04:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.