Нов AI помага на раково болните при химиотерапия

Екипът от учени използва система за мрежови анализи, за да групира различните симптоми и да даде възможност на лекарите да намерят начини за ограничаване на тяхното въздействие върху пациентите
Пациентите с рак, които се подлагат на химиотерапия, могат скоро да се възползват от нов изкуствен интелект (AI), който е в състояние да идентифицира и прогнозира развитието на различни комбинации от симптоми, като спомага за облекчаване на голяма част от страданията, причинени от тяхното възникване и сила.

В първото по рода си проучване, публикувано от Nature Scientific Reports, изследователи от Университета в Съри и Университета на Калифорния описват как са използвали система за мрежови анализи (NA), за да изследват структурата и връзките между 38 общи симптоми, съобщени от над 1300 пациенти с рак, преминаващи през химиотерапия.

Някои от най-честите симптоми, съобщени от пациентите, са гадене, затруднена концентрация, умора, сънливост, сухота в устата, горещи вълни, изтръпване и нервност.

След това екипът групира тези симптоми в три ключови мрежи - поява, сила и болезненост. NA позволява на екипа да идентифицира гаденето като централен симптом, появяващ се във всичките три различни ключови мрежи.

Според проучване на Cancer Research UK 360 000 души се диагностицират с рак всяка година само във Великобритания, като ракът на гърдата, простатата, белите дробове и червата заема над половината от новите случаи. Около 28% от пациентите с диагноза рак в на Острова имат лечебна или палиативна химиотерапия като част от тяхното първично лечение.

Паям Барнаги, професор по машинно обучение в Центъра за визуална, речева и жестова обработка (CVSSP) към Университета в Съри, кометира: "Това е първото използване на мрежовия анализ като метод за изследване на връзките между общите симптоми, валидни за голяма група пациенти с рак, подложени на химиотерапия. Подробният и сложен анализ, който този метод осигурява, може да има решаващо значение при планирането на лечението на бъдещите пациенти, помагайки за по-добро управление на техните симптоми по време на тяхното лечение".

"Горд съм от нашата продължителна работа в подкрепа на пациентите с рак по време на тяхното лечение и подобряването на качеството им на живот с помощта на машинното обучение", заявява от своя страна Николаос Папахристу, съавтор на изследването и част от екипа на CVSSP.

Професор Адриан Хилтън, директор на CVSSP, пък определя това уникално до момента изследване като "подкрепящо реалните ползи, които машинното обучение носи за обществото и бъдещето на здравната индустрия."
още по темата

Toshiba създаде уред, диагностициращ 13 вида рак с точност 99%

Машината тества капка кръв, очаква се изследването да струва под 325 лв.
28.11.2019 / 01:56

Смартфон диагностицира заболявания по кашлицата

За целта е обучена невронна мрежа с хиляди записани звуци в комбинация с диагнози и симптоми
20.06.2019 / 10:44

САЩ ще подкрепи насоките за етичен изкуствен интелект

За да избегнем появата на Skynet
21.05.2019 / 12:41

Уебсайт използва AI, за да създава фалшиви лица

Изображенията изглеждат притеснително реалистично
18.02.2019 / 10:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.