От 2001 г. насам Русия е изпратила само седем туристи в космоса, но скоро тази бройка ще нарастне. Космическата агенция "Росскосмос" е сключила договор с компанията Space Adventure, за да достави двама "космически туристи" до Международната космическа станция в края на 2021 г. Те ще летят на борда на кораба "Союз", а продължителността на цялото мероприятие е описана като "кратка". Имена не се споменават, въпреки че спокойно можем да предположим, че става дума за хора с дебели банкови сметки.

Росскосмос не крие мотивацията зад решението да се заеме с тези туристи. Агенцията отбелязва, че тази инициатива помага да се финансира индустрията за космически полети в Русия, включително разработката на бъдещи космически апарати "Союз". Рекламата и публичността идват на второ място - основната идея е да бъдат финансирани бъдещи мисии.

Очакваният старт в края на 2021-а ще бъде проведен в малко по-различна среда. Космическият туризъм след две години няма да бъде толкова нов, колкото е сега - компании като Virgin Galactic целят да изведат туристи в космоса преди тази дата. Това може да превърне инициативата на "Росскосмос" от единичен полет в регулярна услуга за заможни ентусиасти.