Премахването на профил от социална мрежа не означава край на следенето

Налице са начини за индиректен добив на информация
Анализирането на информацията на няколко приятели на даден индивид може да дава достатъчно данни за него, дори той да не разполага с профил в някоя от социалните мрежи. Това заключват автори на статия в списанието Nature Human Behaviour.

Изследователите от Аделайдския университет (Австралия) и Вермънтския университет (САЩ) заключват, че дори след изтриването на такъв профил, необходимите данни могат да бъдат добивани от публикации на негови приятели. Те предполагат, че са първите, които са оценили колко и каква информация може да бъде извлечена за даден човек по индиректен начин.

Учените са анализирали над 30 млн. съобщения в Twitter и с помощта методи от Теорията на информацията и на тази на вероятностите са оценили възможностите за изготвяне на прогнози за поведението на хората на базата на публикуваните от тях текстове. Оказва се е, че за постигане на същата точност на прогнозите, като тези изготвяни на базата на сибствени постове на даден потребител, е достатъчно да бъде анализирана информацията на 8-9 негови приятели.

Много хора считат, че в социалните мрежи споделят информация само за себе си, отбелязват авторите, но това далеч не е така – потребители неизбежно разкриват и данни за своите приятели. Социалните мрежи използват алгоритми за прогнози на поведението, чрез които насочват към тях това, което би им била интересна. Тези технология обаче може да има и тъмна страна – например при политически дискусии хората може да получават едностранна информация.
още по темата

Криптовалутата на Facebook може да бъде пусната този месец

Служителите на компанията дори ще имат избор да получават заплатата си в дигитален кеш
06.06.2019 / 10:47

Как да постигнем максимална сигурност, когато сме онлайн

С безопасни пароли, VPN настройки и подходяща антивирусна защита вероятността да станете жертва на хакери се минимизира неимоверно
13.02.2019 / 04:46

Facebook тайно плаща на потребители за пълен достъп до техните данни

VPN приложение, наречено Facebook Research, позволява на компанията да има пълен достъп до цялата смартфон и уеб дейност на включилите се в програмата
30.01.2019 / 03:46

Twitter ще ни съветва кого да не следваме?

Платформата провежда тестове на система от списъци със абонати, с които потребителите не взаимодействат често
31.08.2018 / 10:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.