Защо все повече хора смятат, че Земята е плоска?

Повечето клипове в YouTube са препоръчани, след като преди това потребителите са гледали други такива, свързани с конспирации
Въпреки предприетите стъпки за противодействие на различни по съдържание видео материали, YouTube все още е източник на фалшиви новини. Този проблем дори накара платформата да обяви наскоро, че променя своя изкуствен интелект (AI) в опит да подобри ситуацията. Въпреки това този проблем отново изкристализира, след като нови изследвания показват, че нарастващият брой на хората, които вярват, че Земята е плоска, може да се дължи на конспиративни видеоклипове, хоствани в сайта.

Според Ашли Ландрум, асистент по научна комуникация в Тексаския технически университет, всички, освен един от интервюираните 30 респонденти подкрепящи тезата, е отговорил, че не е смятал Земята за плоска преди да гледа видеоклипове, в които се представя тази теза в YouTube. Представяйки резултатите си на годишната среща на Американската асоциация за развитие на науката във Вашингтон, Ландрум заявява, че повечето от клиповете са препоръчани, след като преди това потребителите са гледали други такива, свързани с конспирации като алтернативните теории за организацията на атентатите на 11 септември и фалшиви теории за кацане на луната.

Интересът на Ландрум към темата за пръв път се появява, след като тя присъства на най-голямата световна сбирка на хората, които вярват, че Земята е плоска - годишната конференция на движението в Рейли, Северна Каролина, през 2017 г. Тя посещава отново конференцията през 2018 г., но вече в Денвър, Колорадо, интервюирайте няколко от присъстващите. Според Ландрум единственият човек, който не е посочил YouTube като катализатор за промяната на мнението му, е стигнал до това заключение заради семейството си, което било убедено отново от видеоклипове в YouTube.

Както обяснява експертът в изкуствения интелект, Гийом Часлот, в Twitter по-рано този месец, конспиративните теории се популяризират по-често от алгоритъма на YouTube, отколкото тези с научни факти, защото платформите, които използват AI, често се манипулират от малки групи много активни потребители. Това обяснява и защо чатботът Tay на Microsoft се превърна в расист за по-малко от 24 часа, когато беше оставен на грижите на потребителите в Twitter.

Според Ландрум YouTube не прави нищо лошо, но може да направи повече за защитата на потребителите от дезинформация. Тя призова учени и творци да направят свои собствени видеоклипове, за да противодействат на подобни безумни пропаганди.
още по темата

1/3 от тийнейджърите у нас не различават фалшивите новини

40% от младежите между 15 и 19 години преценят достоверността на информацията само на база..интуиция, а над 30% вярват безусловно на големите медии
25.07.2019 / 02:19

Физици върнаха назад времето с помощта на квантов компютър

Учените са създали такова състояние на системата, което се развива наобратно
14.03.2019 / 08:21

YouTube изключи коментарите под видеа с деца

Причината е борба с педофилията
01.03.2019 / 12:38

Фалшиви сайтове събират данни за клиенти на VIVACOM

Те често се маскират като игри, "организирани" от телекома
25.02.2019 / 01:48

YouTube ще опитва да спре масовото дислайкване на видеа

Проблемът стана виден, когато видеото 2018 Rewind постави рекорд по негативни оценки
04.02.2019 / 09:48
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.