Уебсайт използва AI, за да създава фалшиви лица

Изображенията изглеждат притеснително реалистично
Може би вече знаете, че изкуственият интелект може да постави истински хора в неправдоподобни ситуации и сценарии. Сега обаче става ясно, че AI може да създаде и изцяло нереални лица, пише Engadget. Разработчикът Филип Уанг е автор на уебсайт – ThisPersonDoesNotExist – който използва изкуствен интелект, за да генерира на пръв поглед безкрайно количество фалшиви, но убедително реалистични лица. Той използва генеративно-състезателна мрежа на NVIDIA (при която алгоритми се съревновават помежду си, за да подобрят качеството на резултатите), за да създава лица, използвайки голям каталог от снимки като обучителни материали.

Резултатите не са съвършени, но са притеснително реалистични – понякога едва ли бихте познали, че човекът на снимката не съществува. Решението също така не изисква и много изчислителна мощност. Уонг отбелязва, че използва NVIDIA GPU на нает сървър, за да създава произволни лица на всеки две секунди. Въпросната система не се ограничава само до лица. Технологията на NVIDIA може вече да се справя с коли, котки и дори спални.

Тук обаче не става дума за технологично постижение. Проектът всъщност добре илюстрира потенциалните предимства и недостатъци на решението. Можете да го използвате, за да създадете реалистични персонажи за дадена история, но също така то може да намери приложение при измами, свързани с фалшиви самоличности. В идеалния случай един такъв уебсайт ще породи дискусия за етичните въпроси, свързани с манипулирането на изображения от изкуствен интелект. А темата определено трябва да започне да се обсъжда, преди ситуацията да се усложни.
още по темата

Невропластичността може да помогне за справяне със склонността на ИИ да забравя

Човешкият мозък може да усвоява едновременно умения, но невронните мрежи записват новите навици "върху" старите
19.04.2019 / 01:57

Фалшиви сайтове събират данни за клиенти на VIVACOM

Те често се маскират като игри, "организирани" от телекома
25.02.2019 / 01:48

Нов AI помага на раково болните при химиотерапия

Екипът от учени използва система за мрежови анализи, за да групира различните симптоми и да даде възможност на лекарите да намерят начини за ограничаване на тяхното въздействие върху пациентите
21.02.2019 / 01:38
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.